MMA är inte slagsmål

Text: Petri Kiuttu, källa IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.10.2015

MMA är en av de tuffaste sportgrenarna i världen. De som sysslar med sporten säger att det inte handlar om slagsmål.

MMA (Mixed martial arts) är en tuff kampsport. Det finns regler, men de tävlande får använda vilken teknik de vill. Ofta blandar man boxning, brottning, judo och thaiboxning.

Den finländska MMA-idrottaren Makwan Amirkhani fördömer de videosnuttar av slagsmål som en del unga har lagt ut på sociala medier. Den 26-åriga Amirkhani säger att MMA och slagsmål är två helt olika saker. När det är match i MMA finns det både regler och domare fastän grenen är våldsam.

– Det är inte normalt att man sparkar och slår en människa, särskilt inte om hon eller han ligger på marken. Sådana saker har inget med hudfärg att göra.

Amirkhani säger att han inte vill ha någon uppmärksamhet i den här frågan. Han är bara oroad över de unga och det våldsamma lekar kan leda till. Också republikens president Sauli Niinistö har ändå upptäckt vad Amirkhani har sagt.

Presidenten har bjudit in honom till ett samtal tillsammans med fotbollsspelaren Moshtagh Yaghoudi. Yaghoudi som är född i Afganistan har talat för de asylsökande i offentligheten.

– Om träffen med presidenten leder till en positiv förändring i samhället så är jag nöjd. Jag vill att alla ska ha det bra i Finland, säger Amrikhani.

Han flyttade själv till Finland från Iran när han var fem år. Amirkhani har i år blivit känd både i Finland och ute i Europa. Han har tränat i Sverige från början av året. Amirkhani har vunnit bägge sina proffsmatcher i MMA. Matcherna har arrangerats i Stockholm och i Berlin. Med prispengarna har Amirkhani sagt att han ska köpa en ny säng till sin mamma.

– Alla gör fel. En del lär sig av sina misstag, andra inte. Det är fint att se när en ungdom hittar en ny väg och får nya mål i sitt liv.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)