Musklerna i trim på gymmet

Text: Brita Nummi
Foto: Brita Nummi
Artikel publicerad: 21.10.2014

Ett gym är ett bra ställe att träna sina muskler.

Våra muskler spelar en stor roll för hur vi mår. När en människa är i bra form är det lätt att röra sig och att jobba.

Det är numera populärt att träna på gym. Många tänker att det beror på att människor vill se bra ut. Men genom att träna sin muskelstyrka kan man också motverka övervikt och sjukdomar, till exempel osteoporos och vuxendiabetes.

Alla kan träna på gym. Om det känns nytt och svårt kan man be ett proffs om hjälp. På gym finns instruktörer som kallas personal trainers, de hjälper. Också en fysioterapeut kan ge råd om hur man tränar sina muskler.

Gymnastikläraren Veijo Wahlsten har tränat på gym redan i 40 år. Han säger:

– Jag började träna på gym redan som ung pojke. Då spelade jag ishockey och fotboll. Gymträning är ett bra komplement till många idrottsgrenar. När man tränar muskelstyrkan får man bättre balans och bättre kontroll över musklerna.

– För mig påverkar gymträningen dessutom min mentala hälsa. Det är skönt när jag får träna i lugn och ro på morgonen. Jag gör rörelsena i egen takt och tänjer sen ordentligt efter träningen. Det här gör att jag orkar bättre med jobbet under skoldagen.

– När man tränar ska man trötta ut musklerna ordentligt. Annars är det inte någon nytta med gymträningen, säger Veijo Wahlsten.

Det är viktigt att man gör ett lämpligt antal repetitioner när man tränar på gym. Om man tränar för hårt och till exempel lyfter vikter för snabbt kan man skada sig. Att rycka till för snabbt kan till exempel skada ryggen. Man ska ta det lugnt och försiktigt också på gymmet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)