Nissinen skidar mot toppen

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, Mtv3
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.12.2021

Vilma Nissinen är framtidens namn inom skidåkning. Hon tränar tillsammans med Krista Pärmäkoski.

Vilma Nissinen kan bli ett stort namn inom den finska skidåkningen. Denna unga skidåkare tränar med Krista Pärmäkoski.

– Vi tränade mycket tillsammans på sommaren. Kristas stöd är verkligen viktigt för mig. Hon är på riktigt intresserad av vad jag gör. Krista är en erfaren och framgångsrik idrottare. Hon kan ge goda råd om många saker.

Vilma Nissinen deltar i världscuptävlingarna vintern 2021–2022.

Den viktigaste tävlingen den här vintern är ändå vinter-OS i Peking. De olympiska spelen inleds den 4 februari. Redan under förra vintern fick Nissinen tävla i skid-VM.

– Det här är spännande. Jag får chansen att delta i OS för första gången. Men för att komma till OS krävs det att jag lyckas mycket bra i världscuptävlingarna.

Tydliga planer

Vilma Nissinen planerar längre än enbart denna vinter. Längdskidåkaren tror att hon kan vara som bäst om fyra år. År 2026 kommer vinter-OS att ordnas i Milano-Cortina i Italien.

– Efter det är det kanske dags att tänka på något annat. Jag har också andra drömmar i mitt liv än tävlings-skidåkning, säger Vilma Nissinen.

– Jag tror inte att jag kommer att vara tävlingsåkare om 20 år. Jag har inte ens tänkt på det för tio år framåt.
Vilma Nissinen studerar till tradenom i företagsekonomi vid Kajana yrkeshögskola.

– Jag försöker kombinera skidåkning och studier. Men jag bestämde redan som 10-åring att jag skulle bli tävlingsskidåkare. Eftersom jag nu har kommit så här långt kan jag inte ge upp. Skidåkning är ett sätt att leva för mig och en hjärtefråga.

Tour de Ski tävlingarna i slutet av december

Vilma Nissinen deltar vid årsskiftet i längdskidåkningstävlingen Tour de Ski. Tour de Ski är en längdskidåkningstävling som hålls varje år i Centraleuropa.

Varje Tour de Ski består av mellan 6 och 9 deltävlingar. Skidtävlingarna pågår från slutet av december fram till början av januari. Tävlingarna hålls i Tjeckien, Tyskland, Italien och Schweiz.

Detta år startar Tour de Ski den 28 december i Lenzerheide i Schweiz. Följande tävling är i Oberstdorf i Tyskland. Tourens sista lopp är den 4 januari i Val di Fiemme i Italien.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)