Nu börjar fotbolls-VM

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.06.2018

Världsmästerskapstävlingarna i fotboll startar nu på torsdag. Turneringen arrangeras i Ryssland. 32 länder är med.

Torsdagen den 14 juni startar VM i fotboll. Den allra första matchen i turneringen spelas i Rysslands huvudstad Moskva. I den matchen möts hemmalaget Ryssland och Saudiarabien.

Det är första gången fotbolls-VM arrangeras i Ryssland. 32 länder har genom kvalmatcher tagit sig till slutturneringen. De här länderna hör alltså till de bästa fotbollsländerna i världen.

I slutturneringen spelas sammanlagt 64 matcher. Matcherna spelas i 11 ryska städer på 12 olika arenor. En del av matcherna spelas i S:t Petersburg som ligger nära Finland.

Fotbolls-VM startar med gruppspel i åtta grupper. Det finns fyra länder i varje grupp. De två bästa från varje grupp kommer vidare till åttondelsfinaler. De två bästa från åttondelsfinalerna går vidare till kvartsfinalerna. De länder som vinner sina kvartsfinaler spelar sedan semifinaler. Och till sluts möts vinnarna från semifinalerna i finalen och gör upp om guldet. De två länder som har förlorat sina semifinaler möts i en bronsmatch.

Fotboll i över en månad

Fotbolls-VM räcker i en månad. Finalen spelas söndagen den 15 juli i Moskva. Bronsmatchen spelas lördagen den 14 juli i S:t Petersburg.

Årets VM-turnering är den 21:a VM-turneringen som har ordnats i fotboll. Värdlandet Ryssland kom med till slutturneringen utan att behöva delta i kvalet. Island och Panama är för första gången med i VM-slutturneringen.

Fotbolls-VM ordnas vart fjärde år. Det här är ett av världens största och populäraste idrottsevenemang. Fotboll är världens populäraste idrottsgren. Det spelas fotboll i nästan alla världens länder.

Brasilien och Tyskland är förhandsfavoriter

Också i år är det bekanta länder som är favoriter. De största förhandsfavoriterna är Brasilien och Tyskland. Tyskland vann senaste VM och är alltså regerande världsmästare.

Brasilien är ett traditionellt fotbollsland. Brasilien är också det enda landet som har varit med i alla fotbolls-VM. Brasilien har vunnit världsmästerskapet fem gånger. Dessutom har Brasilien två VM-silver och två VM-brons.

Brasilien är det land som har klarat sig allra bäst i VM-tävlingarna. Brasilien vann VM-guldet senast år 2002.

Andra starka mästarkandidater är Spanien, Frankrike, Argentina, Portugal och England.

Finland är inte med i turneringen. Av de nordiska länderna är Island, Sverige och Danmark med i slutturneringen.

Fotbolls-VM börjar torsdagen den 14 juni. Tävlingarna tar slut den 15 juli. Yle sänder alla VM-matcherna i direktsändning. De flesta matcherna sänds på Yle-kanalen TV2.

Den portugisiska spelaren Cristiano Ronaldo är kanske världens bästa anfallsspelare. Portugal vann EM-guld år 2016. Ronaldo är 33 år gammal och vill ännu vinna världsmästerskapet under sin karriär.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)