Nya sträckor i skidspåret

Text: Betty Marschan, källor Yle, Aftonbladet, HS, IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.12.2022

Den här säsongen tävlar längdskidåkarna på en del nya sträckor. Nu ska kvinnor och män skida lika långa sträckor i världscupen.

I många år har skidåkare diskuterat skidsträckornas längd. Längsta tävlingssträckan har varit 50 kilometer för herrar och 30 kilometer för damer. I våras bestämde Internationella skidförbundet FIS att herrar och damer ska tävla på lika långa sträckor. 15 kilometer tas bort, i stället skidar både damer och herrar 10 och 20 kilometer.

Den här vintern ska damerna för första gången tävla på lika långa sträckor som män. Beslutet gäller först i världscuptävlingar. Tävlingsgrenarna i världscupen är sprint, 10 km, 20 km, 50 km och stafett.

Världscupen i längdskidor består av 15 deltävlingar runtom i Europa. Vinterns första världscuptävling hölls i Ruka i Finland i slutet av november. Världscupen pågår till slutet av mars 2023.

Olika tankar om de nya sträckorna

Kerttu Niskanen är en av Finlands bästa längdåkare. Hon är nöjd med de nya sträckorna.

– Jag är mycket nöjd med beslutet. Längre sträckor passar mig bra, sade Niskanen i våras.

Krista Pärmäkoski säger att den svåraste sträckan för henne antagligen är 50 km.

– Jag har aldrig skidat en så lång tävlingssträcka. Nu måste vi kvinnor fundera noggrant på vad vi äter och dricker före tävlingen för att ha tillräckligt med energi. Vi måste också fundera på vilka lopp vi väljer att delta i, säger Pärmäkoski.

Gamla sträckor i skid-VM i Planica

Världsmästerskapen i längdskidor arrangeras i Planica i Slovenien i slutet av februari 2023. Där gäller ännu de gamla reglerna och damerna skidar kortare sträckor än herrarna. Också tävlingen på 15 kilometer finns kvar.

Skidlåkaren Perttu Hyvärinen har fått sina bästa resultat på just 15-kilometer. Hyvärinen kom på sjätte plats i OS i Peking.

– Som tur tävlar vi ännu på de gamla sträckorna i skid-VM i Planica. Jag känner mig bekvämare med de gamla sträckorna. Men kanske de nya sträckorna ändå blir bra i framtiden, säger Hyvärinen

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)