Olympiastadion är snart färdigrenoverad

Text: Petri Kiuttu
Foto: Työyhteenliittymä K2S/NRT
Artikel publicerad: 17.12.2019

Renoveringen av Olympiastadion blir klar nästa år. Hela stadion är ombyggd fastän den ser ut ungefär som förut.

Ombyggnaden av Olympia- stadion började 2016. Den stora renoveringen och ombyggnaden kostar minst 261 miljoner euro. Det är byggnadsföretaget Skanska som bygger.

Olympiastadion i Helsingfors blev färdig 1938. Det var meningen att där skulle hållas olympiska sommarspel 1940. Men det blev krig och OS inhiberades. De olympiska spelen arrangerades i stället 1952 i Helsingfors.

En känd byggnad

Olympiastadion är en av de kändaste byggnaderna i Helsingfors. Byggnaden i vit funkisstil anses vara ett av världens vackraste stadion. Utländska turister brukar tycka att stadiontornet är väldigt vackert. Tornet syns på långt avstånd och väldigt många känner igen det.

Det var arkitekterna Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti som ritade stadion. Fastän stadion nu förnyas helt och hållet, ser den ut som förut. Detta gamla stadion ska bevara sin skönhet.

Man kommer att kunna ordna många slags evenemang på renoverade Olympiastadion. Där ska rymmas drygt 36 000 personer. Alla åskådare ska ha egna moderna bänkar av trä. Nästan alla åskådarplatser har tak. Som åskådare blir man alltså inte längre våt på stadion fast det regnar.

Den 30 juni ska renoveringen vara klar. Då tar Stadion stiftelsen emot nyrenoverade stadion.

Det första evenemanget på stadion arrangeras den 7 augusti. Då hålls där en öppningsshow. Det här är den andra öppningsshowen på Olympiastadion. Den första hölls redan för 82 år sedan.

Källor STT, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)