Oskar Kirmes siktar på OS i Tokyo

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.12.2018

Gymnasten Oskar Kirmes har ett klart mål. Han vill vara med i de olympiska spelen i Tokyo.

År 2020 ordnas det olympiska spel i Tokyo i Japan. Oskar Kirmes vill tävla där och hoppas att han har framgång. Kirmes deltog redan 2016 i OS i Rio. Han var den första finländska manliga gymnasten på mycket länge som deltog i OS. Det var 44 år sedan senast.

I Rio var Kirmes ännu mycket ung. Han blev 14de i grenen fristående. I OS i Tokyo är han äldre och har bättre möjligheter att klara sig bra. Han kommer att vara 25 år gammal då och det är en idealisk ålder för en gymnast.

Mångkulturell bakgrund

Kirmes representerar Esboklubben Espoon Telinetaiturit. Oskars pappa Mati Kirmes tränar honom. Mati är också tränare för Finlands juniorlandslag i gymnastik.

Oskar Kirmes är född i Reykjavik i Island. Han började med gymnastik som sexåring i en gymnastikklubb som hans mamma Lina ledde. Familjen bodde då i Sverige. Familjen flyttade till Finland 2008. Oskar har tidigare hört till Sveriges landslag i redskaps- gymnastik. Sedan 2013 representerar han Finland.

Oskar Kirmes pappa är estnisk och mamman är svensk. Pappan Mati representerade Sovjetunionen i gymnastik i OS i sin ungdom. Också Oskars lillebror Robert är gymnast.

Källor Länsiväylä, HS, Wikipedia

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)