Paralympiska sommarspelen i Tokyo startar

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.08.2021

Paralympiska sommarspelen i Tokyo började på tisdagen. 16 finländska idrottare deltar i sommarspelen. Finländarna deltar i sju olika sportgrenar.

Färre finländare deltar i de paralympiska spelen i Tokyo än vid tidigare stora sportevenemang. Men finländarna hoppas ändå på framgångar.

Kimmo Mustonen som är idrottsansvarig för handikappidrott vid Finlands olympiska kommitté, säger till Yle att Finlands mål är sju medaljer. Målet är väldigt tufft, men det finns flera idrottare i det finska laget som kan lyckas och få medalj.

Paraidrottaren Leo-Pekka Tähti är det mest kända namnet i rullstolslöpning. Tähti har tidigare vunnit guld fem gånger i rad.

På damsidan är Amanda Kotaja en stor medaljfavorit. Rullstolslöparna Toni Piispanen och Henry Manni är också i god tävlingsform.

Förutom rullstolslöpning har Finland möjlighet att lyckas till exempel i spjutkastning. Marjaana Heikkinen deltar i spjutfinalen på söndag.

Mer än 4 400 idrottare från hela världen kommer att delta i de paralympiska sommarspelen i Tokyo. Sammanlagt 162 länder deltar i spelen. De paralympiska sommarspelen har hållits 16 gånger.

Paralympics eller de paralympiska spelen är parasportens motsvarighet till OS. Spelen ordnas samma år och på samma plats som OS och är det största idrottsarrangemanget för personer med funktionsnedsättning.

Yle sänder från de paralympiska sommarspelen i Tokyo på Yle TV2 och Yle Areena. Förutom livesändningar har TV2 en sammanställning av spelen varje dag.

De paralympiska spelen varar i 13 dagar. Tävlingarna avslutas söndagen den 5 september.

Källa Yle

 

Bilden visar en del av det finländska paralympiska laget. Från vänster Jere Forsberg, Esa-Pekka Mattila, Antti Latikka, Henry Manni, Marjaana Heikkinen, Teppo Polvi, Leo Lähteenmäki, Aino Tapola och Harri Sopanen. Idrottarna fotograferades i Olympic Village i Tokyo den 23 augusti. Finland har sammanlagt 16 idrottare på plats i Tokyo.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)