Parkgymnastik är roligt

Text: Jana Sassakova
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.08.2014

Sommaren är en utmärkt tid att motionera utomhus. Parkgymnastik är ett bra sätt att både njuta av sommarväder och trevligt sällskap. Man behöver bara ta med sig lämpliga skor och en flaska vatten.

På onsdagar samlas överraskande många människor i Hesperiaparken i Helsingfors. Unga idrottare, mammor och äldre damer kommer för att gympa tillsammans i en timme.

Jag ville också själv pröva på hur det känns att träna i friska luften. Vi börjar med att värma upp musklerna. Sedan startar stegserierna i takt med musiken. Det är bra stämning i gruppen och att gympa gör gott både för kroppen och för humöret. Pulsen stiger och jag blir svettig. Men rörelserna är inte särskilt svåra. Jag tror den här gympan passar för alla.

– Den här parkgymnastiken är mycket populär. Det är trevligt att se att människor i olika åldrar deltar i gymnastiken, säger Riitta Ahlsten som leder gymnastiken.

– Jag har deltagit i gympan i parken redan i 20 år. Parkgymnastik är en social händelse där man kan bli bekant med nya människor säger Miia som är 45 år gammal. Hon säger också att det är bra för hälsan att träna eftersom träningen sänker blodtrycket.

– Parkgymnastiken är gratis för alla. Det är nytt program varje vecka. Alla instruktörer gör egna gymnastikprogram, förklarar Ahlsten.

Till slut ska man minnas att tänja. Annars kan musklerna kännas ömma nästa dag. Efter träningen applåderar alla och tackar instruktören för gympan.

Att röra sig tillsammans skapar glädje. Parkgymnastik är inte bara träning, det är också ett sätt att ha trevligt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)