Rockettes blev VM-tvåa

Text: Markku Juusola
Artikel publicerad: 12.04.2016

Finländska Rockettes fick silver i VM i teamåkning.

Finländska Rockettes fick silver i VM i teamåkning. Finland hade två lag med i VM-tävlingarna, Rockettes och Team Unique. Först åkte lagen ett kort program och sedan sitt fria program. Rockettes hade ett så bra fritt program att de steg upp till andra plats. Team Unique föll däremot från andra plats till fjärde plats efter sin fria åkning.

Både Rockettes och Team Unique är skridskoklubbar från Helsingfors. Rockettes representerar Helsingin Taitoluisteluklubi och Team Unique representerar Helsingfors Skridskoklubb.

VM-tävlingarna arrangerades i Budapest i Ungern under veckoslutet. Den ryska klubben Paradise vann och tog hem guldet. Paradise har varit bäst också i andra tävlingar den här säsongen.

Finland är det framgångsrikaste landet i teamåkning. De finländska lagen har tagit hela 21 VM-medaljer sedan år 2000.

Tre lag har representerat Finland i VM-tävlingarna. Rockettes har varit världsbäst fyra gånger, liksom det finländska laget Marigold IceUnity. Det klubblag som vinner finska mästerskapet får åka till VM. Dessutom skickar de länder som har varit bäst i VM två lag till tävlingarna. Det var första året som Marigold IceUnity inte fick delta i VM.

Teamåkning som också kallas synkroniserad konståkning är en ganska ny idrottsgren. Den föddes i USA på 1970-talet. I teamåkning åker ungefär tjugo skridskoåkare samtidigt till musik och skapar olika formationer på isen. Det lag som lyckas skapa de bästa linjerna, cirklarna och andra formationerna vinner.