Rodd höjer konditionen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.09.2017

Att ro är ett bra sätt att höja konditionen.

Det finns väldigt många sjöar i Finland, närmare 200 000. Det är alltså inte konstigt att det finns mängder av roddbåtar i vårt land, över 400 000.

Muskelstyrka och kondition Rodd är bra konditionsträning. Att ro stärker särskilt mag- och ryggmusklerna. Också musklerna i armarna, benen och axlarna tränas när man ror.

Rodd är bra uthållighetsmotion. När man ror använder man mera energi än när man joggar eller cyklar. Rodd passar bra för den som har problem med lederna och till exempel inte kan springa.

Utflykt och idrott Och inte nog med det, när man ror kan man dessutom njuta av landskapet och andas frisk luft.

Man kan ta paus i roendet ibland och äta det man har med sig i matsäcken. Man kan dessutom ta med ett metspö ifall man ror till bra fiskeställen. Rodd är också en idrottsgren. Finlands största roddtävling med träbåtar är Sulkavan soutu. Den ordnas i juli.

Världsmästerskapstävlingarna i rodd startade i USA under veckoslutet. Där ror man inte med träbåtar. Tävlingsbåtarna är mycket smala båtar gjorda av kolfiber. Finland har två roddare med i årets VM-tävlingar: Robert Ven och Eeva Karppinen. Ven siktar på att ta sig till final.

Källor Yle, Tekniikan Maailma, Keventäjät.fi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)