Roger Federer slutar spela tennis

Text: Betty Marschan, källor Yle, tennis.com, lavercup.com
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.09.2022

Roger Federer är en av världens bästa tennisspelare. Under veckoslutet spelade Federer sin sista match som proffs.

Tennisspelaren Roger Federer föddes för 41 år sedan i Schweiz. Han har spelat tennis sedan han var 8 år gammal. Som 14-åring vann han Schweiz juniormästerskap.

Federer har rekord för att vara världsetta längst i ett sträck. Det var han hela 237 veckor åren 2004 –2008.

Federer har bland annat vunnit tennistävlingen i Wimbledon åtta gånger.

De senaste åren har Federer haft problem med sin hälsa. Under årens lopp har han skadat både sin rygg och sin hand. Men det är en besvärlig knäskada som nu får Federer att avsluta karriären. Federer har kämpat med knäskadan i mer än tre år. I september berättade han att han slutar spela proffstennis efter lagtävlingen Laver Cup i London.

– Några dagar efter Wimbledon i juli 2022 kände jag att knäet inte funkade längre. Då frågade jag mig själv: vad är poängen med att fortsätta tävla? Jag vet att det är rätt beslut att sluta nu, säger Federer.

Den 23 september spelade Roger Federer sin sista match som proffs. Han spelade dubbel tillsammans med sin gode vän Rafael Nadal. Federer och Nadal förlorade till slut matchen mot amerikanerna Jack Sock och Frances Tiafoe med 6–4, 6–7, 9–11.

Efteråt var Federer ändå glad och rörd. Hans familj och vänner var på plats i publiken. Hela publiken jublade och Federer grät när han höll tal.

– Det här känns som en fest. Den här stunden är precis som jag ville att den skulle vara. Jag har bara gillat att spela tennis, tillbringa tid med vänner och nu tar det slut här. Det har varit en perfekt resa, jag skulle göra om allt igen, sade Federer efter matchen.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)