Rovanperä på väg mot seger

Text: Betty Marschan, källor unibet.com, mtv uutiset, IL, yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.09.2022

Finländska Kalle Rovanperä är en mycket skicklig rallyförare. Många säger att han snart kan bli ny världsmästare i rally.

Kalle Rovanperä är världens yngsta vinnare i en VM-deltävling i rally. År 2021 vann han överlägset deltävlingen i Estland.

Rovanperä som kör för Toyota-stallet, fyller 22 år i oktober.

Rovanperäs talanger upptäcktes tidigt. Redan som 12-åring tävlade han på korta rallysprint-sträckor i Lettland. Rovanperä hade inte körkort då ännu men i Lettland får man delta i rallytävlingar även utan körkort.

År 2015 vann Rovanperä Lettlands nationella rallymästerskap i den öppna R2-klassen. Kalle tog hem guldet i Lettland även åren 2016 och 2017 då han deltog i öppna klassen för fyrhjulsdrivna rallybilar.

Som 17-åring fick Kalle körkort med speciallov och började tävla i VM-serien i rally.

En rallychaufför ska ha god kondition

Rovanperä är från Jyväskylä men bor idag i Monaco. Kalles pappa Harri tävlade själv många år i rally.

Både fysisk och mental styrka är viktigt för en rallyförare. Tävlingshelgerna är långa och man måste kunna koncentrera sig och köra fort utan att göra några misstag.

– Dagarna blir väldigt långa under tävlingarna. Vi stiger tidigt upp och på kvällarna brukar vi titta på videor av mina körningar.

– Att köra bil kräver styrka. Det är viktigt med bra allmän kondition. Därför både styrketränar jag och joggar. Jag spelar padel på fritiden och på vintern kör jag också motorkälke. Efter tävlingarna brukar jag ta det lugnt och bara chilla.

Rovanperä har vunnit VM-rally-tävlingar på alla underlag, grus, asfalt och snö.

Hur är det annorlunda att köra på asfalt än på grus?

– Att köra på asfalt är intensivt, bilen sladdar inte lika mycket, väggreppet varierar hela tiden och det är viktigt att bromsa vid rätta ställen. På grus kan man köra mera flytande och koncentrera sig på att hålla farten. Grus är mitt favoritunderlag i rally.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)