Skid-VM i Slovenien kör igång

Text: Betty Marschan, källor Yle, Aftonbladet, IL, MTV3
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.02.2023

Världsmästerskapen i nordisk skidsport, alltså Skid-VM, ordnas i år i Planica i Slovenien. Tävlingsgrenarna i Skid-VM är längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination.

Den 22 februari börjar Skid-VM. Tävlingarna håller på i två veckor fram till den 5 mars.

Finland hoppas på medaljer särskilt i längdskidåkning. Bland herrar är Iivo Niskanen en förhandsfavorit. Niskanen är en av Finlands bästa längdskidåkare. Han valdes också till Årets idrottare på Idrottsgalan i januari. Det är fjärde gången Iivo Niskanen väljs till Årets idrottare i Finland.

Iivo Niskanen deltog inte i finska mästerskapen i början av året. Niskanen ville vara försiktig eftersom han var sjuk på hösten.

Niskanen vill vara säker på att han är frisk så att han kan delta i de stora internationella tävlingarna.

Bland damerna är längdskidåkaren Krista Pärmäkoski en förhandsfavorit. Många hoppas att hon ska få medalj i VM.

Pärmäkoski hade maginfluensa i början av året men blev frisk till finska mästerskapen i januari. Hon vann överlägset damernas 10 kilometer fristil.

Finland deltar också i nordisk kombination. I den grenen tävlar idrottaren både i längdskidåkning och i backhoppning. En av Finlands bästa tävlande i nordisk kombination heter Ilkka Herola.

24 tävlingar i Skid-VM i Planica

Det finns sammanlagt 24 olika tävlingar i årets Skid-VM. 12 tävlingar i längdskidning, 7 tävlingar i backhoppning och 5 tävlingar i nordisk kombination.

Finland har fyra tävlingsplatser för varje sträcka i längdskidning. Bland damerna skidar Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen inte sprinten. I sprint kan 26-åriga Johanna Matintalo lyckas bra.

Tävlingarna i sprint för både damer och herrar hålls den 23 februari. Sprint är ett kort lopp på längdskidor, ofta bara 1-2 kilometer långt.

Skid-VM ordnas vartannat år. I år tävlar man i Slovenien i ett område som heter Planica. Planica hör till Alperna som är en stor bergskedja i Europa.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)