Slutspelet i fotbolls-VM har börjat

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.12.2022

I världsmästerskapen i fotboll för herrar har slutspelet nu börjat. Åtta landslag möts i fyra matcher på veckoslutet.

Det är landslagen från Nederländerna, Argentina, Kroatien, Brasilien, Frankrike, England, Marocko och Portugal som har tagit sig vidare till slutspelsmatcherna.

Fredagen den 9 december spelar Kroatien mot Brasilien och Nederländerna mot Argentina.

Lördagen den 10 december spelar Marocko mot Portugal och England mot Frankrike. I det här skedet av turneringen duger bara seger. Det lag som vinner går vidare och det förlorande laget får åka hem.

Fotbolls-VM har bjudit på en del överraskningar. Spanien och Tyskland gick inte vidare från gruppspelet. Marocko har däremot klarat sig bättre än väntat. Marocko vann över Spanien och tog sig vidare.

marockos spelar firar.
Marockos spelare firar segern mot Spanien den 6 december. Marocko är den största överraskaren i VM.

Kvartsfinalmatcherna är spännande. Argentina, Brasilien och Portugal är klara favoriter. Däremot finns det ingen klar favorit i matchen Frankrike-England. Många anser att både England och Frankrike kan vinna hela turneringen och ta VM-guld.

Om man tittar på hur folk har tippat så är det ändå flest som tror att Argentina, Brasilien eller Portugal vinner VM-guldet. Många fotbollsvänner hoppas att Argentina och Portugal ska mötas i finalen.

Matchen mellan Kroatien och Portugal börjar klockan 17, på fredag 9.12. Matchen visas på Yle TV2. Samma kväll sänds matchen Nederländerna-Argentina på MTV3, klockan 21.

Matchen mellan Marocko och Portugal spelas lördag 10.12 klockan 17. Den matchen sänds på Yle TV2. Samma kväll klockan 21 sänds matchen England-Frankrike. Den matchen visas också på Yle TV2.

VM-turneringens bronsmatch spelas på lördag 17.12 och finalen på söndag 18.12.

Herrarnas fotbolls-VM spelas i Qatar. Turneringen har fått mycket kritik just på grund av att tävlingarna arrangeras i Qatar.

Brasilien ärar Pelé,
Brasiliens spelare ärade den före detta fotbollsstjärnan Pelé efter matchen den 5 december. Spelarna håller upp ett stort plakat med en bild av Pelé. Den 82-åriga Pelé har lagts in på sjukhus. Pelé spelade i Brasiliens landslag och deltog i VM åren 1958, 1962 och 1970. Brasilien vann världsmästerskapet dessa år.

 

 

 

1 svar på ”Slutspelet i fotbolls-VM har börjat”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)