Spännande VM i konståkning

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva/Antti Hämäläinen, STLL/Petra Lawall
Artikel publicerad: 20.03.2023

Världsmästerskapen i konståkning kör i gång den 20 mars. Tre finländare deltar VM i år.

Världsmästerskapen i konståkning pågår 20–26 mars 2023. VM i konståkning ordnas varje år. Det här året hålls tävlingarna i staden Saitama i Japan.

Tre finländare deltar i tävlingarna. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis tävlar i isdans och Janna Jyrkinen i damklassen. Dessa tre finländare klarade sig jättebra i EM-tävlingarna som hölls i Finland i början av året. Juulia och Matthias knep då brons i isdans. Och Janna gjorde personligt poängrekord i friprogrammet.

Finlands lagledare Satu Niittynen ser fram emot tävlingarna.

– Vi hoppas att Juulia och Matthias kommer bland de 10 bästa i isdans i Japan. Då får Finland skicka fler tävlande till följande VM. Det är inte lätt att klara sig bra i VM där väldigt skickliga konståkare från Japan, Kina och Korea är med. Men i år saknas konståkarna från Ryssland och Vitryssland på grund av kriget i Ukraina. Några av världens bästa konståkare saknas alltså från tävlingarna.

– Vi hoppas att Janna kommer till finalen i singelåkning. I finalen tävlar de 24 bästa konståkarna. Men Janna är bara 15 år gammal. Hon har ännu många tävlingsår framför sig, säger Niittynen.

Intresset för konståkning är stort i Finland. När det går bra för Finland vill många fler börja åka skridskor.

– Konståkning är en populär hobby i Finland och vi har många unga talanger. Men vi önskar att fler pojkar väljer konståkning som hobby. Då får vi ihop fler isdanspar.

Finlands team i VM i Japan består bland annat av konståkarna och deras personliga tränare, av lagledare Niittynen och av en fysioterapeut.

– Det är en lång resa till Japan och fysioterapeuten hjälper idrottarna att mjuka upp musklerna efter många timmar i flygplan.

En av de internationella isdans-domarna i Japan är finländaren Leo Lenkola.

15-åriga Janna Jyrkinen deltar i VM i konståkning i Japan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)