Stafettkarnevalen är tillbaka på Olympiastadion

Text: Betty Marschan, källor Yle, HBL, stafettkarnevalen.fi
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 19.05.2022

På fredag är det igen dags för Stafettkarnevalen, efter en paus på två år. Hela 9000 elever från 200 finlandssvenska skolor tävlar i stafettlöpning på Olympiastadion i Helsingfors 20-21 maj.

Stafettkarnevalen är tillbaka på Olympiastadion i Helsingfors. Olympiastadion har reparerats i många år och då har Stafettkarnevalen hållits på andra orter, bland annat i Vasa och i Åbo. Stafettkarnevalen har dessutom helt haft paus i två år på grund av coronapandemin.

Stafettkarnevalen är en mycket populär idrottstävling där finlandssvenska skolor från hela Svenskfinland deltar. Det är elever i grundskolan eller i en andra stadiets utbildning, som till exempel gymnasiet, som deltar i stafettkarnevalen.

Bilden visar två skolelever som tävlar i Stafettkarnevalen år 2008. Eleverna växlar i stafetten, alltså pojken ger stafettpinnen åt flickan som fortsätter att springa.

Vad är stafettlöpning?

I Stafettkarnevalen tävlar man i stafettlöpning. Stafettlöpning betyder att ett lag med flera löpare springer i tur och ordning. När en löpare sprungit färdigt ger han eller hon en stafettpinne till nästa löpare.

Ofta är det fyra personer i ett stafettlag, men i Stafettkarnevalen ingår också tävlingar med många löpare. Tävlingssträckorna är också olika långa. Det finns stafetter där en löpare springer bara 60 meter och sådana där man springer närmare en kilometer. I en del stafetter springer både pojkar och flickor i samma tävling.

60-års jubileum

Stafettkarnevalen är Europas största skolidrottsevenemang med 200 deltagande skolor. En del skolelever springer och andra elever hejar på löparna från publiken. Maskottävlingen och hejarklackstävlingarna är nästan lika viktiga som själva stafetterna.

Stafettkarnevalen hölls första gången år 1961. Egentligen skulle karnevalen fira sitt 60-års jubileum förra året men då var karnevalen inställd på grund av coronapandemin. Därför är årets  Stafettkarneval alltså extra festlig.

Stafettkarnevalen sänds på Yle Arenan både under fredag och lördag.

Hejarklackarna är en viktig del av Stafettkarnevalen. Den här bilden är från Stafettkarnevalen år 2008.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)