Stor gymnastikfest i Helsingfors i juli

Text: Maria Österlund
Foto: Gymnaestrada 2015
Artikel publicerad: 25.06.2015

I mitten av juli kommer det att vimla av gymnaster i Helsingfors. Den internationella gymnastikfestivalen Gymnaestrada arrangeras i Helsingfors den 12-18 juli.

Gymnaestrada är en stor internationell gymnastikfestival. Festivalen har arrangerats vart fjärde år, alltsedan 1953, men aldrig tidigare i Finland.

Årets Gymnaestrada är rekordstor. Hela 21 000 gymnaster från 50 länder deltar. Finland deltar med hela 4 000 gymnaster från 140 olika gymnastikföreningar. Det här är det största internationella evenemanget som någonsin har ordnats i Finland.

Gymnaestrada är ett evenemang för alla slags gymnaster. En del av deltagarna är toppgymnaster, men många är sådana som bara gymnastiserar lite då och då. Evenemanget samlar också gymnaster i olika åldrar, allt från barn upp till personer i pensionsåldern.

Största delen av gymnasterna är flickor eller kvinnor. Bara en femtedel av gymnasterna på Gymnaestrada är pojkar eller män.

Det blir gymnastikfest i en hel vecka i huvudstaden. Gymnasterna uppträder på 15 olika arenor. Öppningen hålls på Olympiastadion på söndag. Andra platser där det blir mycket gymnastik är mässcentrum i Böle, ishallen och fotbollsstadion i Tölö.

Till de största uppvisningarna säljs det biljetter. Men det ordnas också många evenemang runt om i staden som är helt gratis. Det finns också evenemang där vem som helst själv kan pröva på att gymnastisera.

Mera information på finska eller engelska på adresserna: www.gymnaestrada.fi eller www.wg-2015.com

många gymnaster på gräsmattan
Många av programnumren är sådana där många gymnaster deltar och gymnastiken bildar en vacker helhet.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)