Svårt VM för Lejonen

Text: MÖ, PK
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2014

Lejonen, alltså Finlands landslag i ishockey, har haft det kämpigt i VM i Vitryssland. Efter tre förlorade matcher i gruppspelet kan det hända att Finland missar spelet om medaljerna.

Redan i första matchen var det trögt för Lejonen. Det blev stryk mot Lettland. Lika illa gick det i matchen mot Ryssland. Förlust. Mot Tyskland, Vitryssland och Schweiz blev det ändå seger.

I den viktiga matchen mot USA blev det igen svårt. USA gjorde det första målet efter bara nitton sekunder och vann till slut matchen med 3-1.

Trots att det blev seger mot Kazakstan i den sista gruppspelsmatchen på måndagen, är det osäkert om Lejonen går vidare till  spel om medaljer. För att Lejonen skall gå vidare krävs att Lettland och Vitryssland misslyckas i sina matcher.

Om Finland blir utanför slutspelet är det den sämsta VM-placeringen på över 50 år.

Diskussion om våld – igen

Problemen med våld och domare som inte bryr sig har diskuterats också i de här mästerskapen.

Pekka Jormakka drabbades i Lejonens andra match. Jormakka hade inte ens pucken då han blev hårt tacklad av Rysslands Vadim Sjipatjov. Jormakka förlorade medvetandet och måste bäras ut på bår. På sjukhuset konstaterades ändå att han bara hade hjärnskakning.

Sjipatjov fick fortsätta matchen utan att bli utvisad. Men senare beslöt man att ge honom spelförbud i tre matcher som straff.

Slutspelet i VM inleds på torsdag. Finalmatchen spelas söndagen den 25 maj.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)