Ta fram svetten på egen gård

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.10.2014

På hösten är det enkelt att hitta på vardagsmotion. Man behöver bara gå ut på gården och börja jobba.

Helt vanlig vardags- eller nyttomotion hjälper till för att hålla vikten. Också den här motionen motverkar sjukdomar i hjärta och blodkärl och diabetes.

– Ju mera en människa anstränger sina muskler desto mera energi går det åt, säger Marjo Rinne som är fysioterapeut och specialforskare på UKK-institutet.

På hösten finns det mycket nyttig vardagsmotion utomhus. Vi frågade Marjo Rinne vilken slags vardagsmotion hon rekommenderar.

Vedhuggning Det går åt mycket energi när man hugger ved. Vedhuggning stärker musklerna i armarna, axlarna och ryggen. Vedhuggning känns också i benen. Att hugga ved förbättrar uthålligheten.

Krattning När man krattar löv stärker man musklerna i övre kroppen och i mage och rygg. Det är klokt att kratta både från höger och från vänster, då tränas kroppen jämnt. Det är bra att använda en kratta med långt skaft. Då blir rörelserna också långa.

Snöarbete Det kan börja snöa redan på hösten. Att skotta snö är mycket effektiv vardagsmotion. Rinne påminner oss ändå om att man ska akta ryggen i allt slags arbete på gården.

Hur motionerar Marjo Rinne själv på hösten?

– Jag går ut med hunden, gör trädgårdsarbete och radar ved.

Andra utesysslor kan vara att köra skottkärra, såga, gräva och att leka med barnen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)