Tim Sparv spelade 20 år som fotbollsproffs

Text: Betty Marschan
Foto: Tim Sparvs fotoalbum
Artikel publicerad: 22.11.2022

Mittfältaren Tim Sparv har haft en lång och fin karriär som fotbollsspelare. För ett år sedan slutade Sparv som proffsspelare. Nu jobbar han som fotbollstränare.

Tim Sparv valdes redan som 15-åring till pojklandslaget. Efter  det spelade han fotboll i nästan 20 år på proffsnivå. Sparv var lagkapten i Finlands fotbollslandslag både som junior och senare i herrlandslaget.

När började du spela fotboll?

– Min första riktiga träning var i 4–5 års ålder i Oravais i Österbotten. Men jag hade också andra hobbyn som barn. Jag spelade innebandy och tränade terränglöpning.

Vad sysslar du med nu när du har slutat spela proffsfotboll?

– Nu har jag ett kontrakt med Sparta Prag i Tjeckien fram till sommaren 2023. Jag tränar ett juniorlag med 15–16-åriga killar. Jag trivs bra med det. Det är ett bra sätt att lära sig mera om tränaryrket och det intresserar mig mycket just nu.

Du är en förebild för många, hur påverkar det ditt liv?

– Jag tänker alltid efter en extra gång innan jag delar något på sociala medier. Det finns mycket näthat och alla borde fundera på vad de skriver.

– Jag försöker också ha tid för viktiga projekt i samhället. Jag jobbar till exempel med ett projekt för Helsingfors Missionen där vi motarbetar och förebygger ensamhet i skolorna.

Du har besökt skolor och talat mycket om att läsning är bra. Vad läser du själv?

– Jag läser gärna faktaböcker. Jag tycker om historiska böcker och böcker som handlar om fotboll och att till exempel jobba som tränare.

VM i fotboll hålls i år i Qatar. Många har kritiserat landet på grund av dåliga människorätts-förhållanden. Hur tänker du?

– Jag besökte Qatar i mars. Då kunde jag ställa frågor till arbetare som byggde fotbollsstadium. Det är bra att vi diskuterar människorättsfrågor och var i världen stora idrottstävlingar kan ordnas. Vi har haft OS i Kina, Formel 1 i Saudi-Arabien och nu fotbolls-VM i Qatar. Jag tycker det är lite fel att man låter länder där en del människor mår dåligt arrangera de stora mästerskapen.

– Men det är också bra att världens ögon är på dem. När supporters, och journalister åker till och skriver om ett land så leder det kanske till att landet blir bättre på människorättsfrågor.

– Det är inte fel att ha tävlingar i de här delarna av världen, idrott ska finnas i hela världen.
Men länderna måste ändå följa vissa regler för hur de behandlar människor. Men vissa krav måste uppfyllas för hur människor får behandlas.

Vill du någon dag träna ett finländskt lag i tipsligan?

– Just nu tycker jag att det är jätteroligt att träna unga människor. Men jag vill också gärna någon dag träna vuxna spelare. Kanske jag först ska prova på att träna något utländskt herrlag före jag tränar ett finländskt lag.

– Det finns väldigt många olika typer av roller inom fotbollsvärlden. Just nu trivs jag som juniortränare men kanske det blir något annat inom fotboll i framtiden.

Vad betyder supportrarna för en fotbollsspelare?

– Supportrarna betyder massor för till exempel landslaget. De följer med på resor och satsar egen tid och ger så mycket kärlek och energi åt spelarna. Utan supportrarna skulle man kanske inte göra det här. Hejande och glada supportrar är viktiga för att de ger stöd och extra energi åt spelarna.

När tror du att Finland deltar i VM i fotboll?

– Det här är en svår fråga. Vi har många tekniskt begåvade unga spelare i Finland. Många av dem kan bli riktigt bra. Men vi får ännu vänta en tid.

Hur tror du att det går i VM i Qatar?

– Jag hoppas att England ska lyckas bra men annars kan jag inte säga hur det går. Det kan bli ganska känslosamt att följa med VM-spelen eftersom bland andra Lionel Messi och Cristiano Ronaldo spelar sina sista VM-matcher i Qatar.

 

VEM?

Ålder:
35 år

Bostadsort:
Prag, Tjeckien

Födelseort:
Oravais i Österbotten

Familj:
Sambon Jitka Novackova, dottern Leah snart 2 år. Mamma, pappa och syster
i Österbotten och en bror i Australien.

Yrke, arbetsplats:
Fotbollstränare för juniorlaget Sparta Prag i Tjeckien

Hobbyer:
Läsning, styrketräning och konditionsträning, bastu och isbad, middag med goda vänner.

Favoritmat:
Indiskt just nu men det brukar ändras ett par gånger i året.

Språkkunskaper:
Svenska, engelska, finska, danska, holländska, tyska – på olika kunskapsnivåer. Lär mig tjeckiska för tillfället.

Fotbollsidoler som ung
Eric Cantona och Zinedine Zidane.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)