Toppfotboll i Rovaniemi

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 27.04.2016

Juha Malinen är chefstränare för fotbollsklubben Rovaniemen Palloseura (RoPS). Han tror på lagets chanser. Malinen säger att Rovaniemi är en riktig idrottsstad.

RoPS har bevisat att också en klubb som finns vid polcirkeln kan klara sig bra i fotboll. Förra säsongen blev RoPS andra i fotbollens högsta serie, alltså i Tipsligan. Klubben Seinäjoen Jalkapallokerho vann mästerskapet med bara en poäng mera än RoPs.

– RoPS har klarat sig i 65 år. Klubben har stor betydelse för norra Finland. Jag har nu tränat klubben i tre år. Jag tycker man har fattat de rätta besluten i Rovaniemi. Förutsättningarna är bra. I den här klubben finns människor man kan lita på. Vi har också goda träningsförhållanden och en ny läktare.

Malinen berömmer Rovaniemi för att vara internationellt, ha fina RoPS-supportrar och vara en bekväm stad.

– Här är allt nära. Det är enkelt att leva som idrottare här.

– Mellan 1 800 och 3 000 personer går på fotbollsmatcherna. Det är fina siffror. Många saker påverkar de höga tittarsiffrorna. Tipsligan väcker ett större intresse än förr. Många orter har nya och fina fotbollsstadion. Förutom män går nu också kvinnor, barn och hela familjer på fotboll. De olika klubbarna har betydelse för åskådarna. Många stöder en viss klubb beroende på var de själva kommer ifrån.

Malinen vågar inte lova att RoPs klarar sig lika bra i år som i fjol. Det är svårt för en stad med knappt 60 000 invånare att svara mot de stora städernas satsningar.

– Det här är en sport där många saker påverkar framgången. Som jag ser det ska vi nog vara bland de sex bästa. Vi spelar och kämpar på allvar. Den absoluta toppen får aldrig vara för långt borta. Malinen säger att han som tränare satsar på de unga spelarna som klubben själv tränar upp. Min avsikt är förutom att föra RoPs till framgång, också att få möjligast många spelare till landslaget och vidare utomlands.

– Vi har nu ett bredare spelarmaterial än förra säsongen. Fast visst var vårt lag i verkligt bra form i slutet av förra säsongen.

Början av säsongen störs av att lagets kapten Antti Okkonen är skadad. Okkonen kan kanske inte spela alls den här säsongen. Han fick en fraktur i benet i slutet av mars och har opererats.

 

1 svar på ”Toppfotboll i Rovaniemi”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)