Tystare bilar i formel 1

Text: Maria Österlund, källor Hbl, Yle, Aftonbladet
Artikel publicerad: 25.03.2014

Formel 1-säsongen har startat igen. Den första deltävlingen kördes i Australien för en dryg vecka sedan. Nu klagar många på att bilarna är tystare än förut.

Många regler har ändrats i formel 1 den här säsongen. En av dem är att bilarnas motorer är mindre. Cylindervolymen har krympt från 2,4 till 1,6 liter. V8:an har bytts ut mot en V6:a. Motorerna körs också med lägre varvtal än tidigare.

Allt det här leder till att motor ljudet har förändrats. Det tidigare tjutande och vrålande bilarna låter nu dovare. Många säger att F1-ljudet och känslan saknas. Efter den första deltävlingen i Australien hade Mercedesföraren Lewis Hamilton sagt att han kunde höra vinden när han körde. Stallkompisen Nico Rosberg sade att han kunde höra om bakhjulen låste sig.

En annan regeländring inom F1 är att förarna får bestämma vilket nummer de har på bilen. Förra årets mästare kör fortfarande med nummer 1, men de andra har personliga nummer. I år är det alltså fjolårets mästare  Sebastian Vettel som kör med nummer 1.

Det sägs ändå att Vettel har reserverat nummer 5, eftersom han inte är säker på att vinna mästerskapet i år igen. Rosberg vann igen Det var tysk-finländska Nico Rosberg som vann årets första F1-lopp. Australien är en bra plats för racerförare som heter Rosberg. Den 3.11.1985 vann Nicos pappa Keke Rosberg Australiens Grand Prix. Nu, nästan 30 år senare var det sonen Nicos tur att vinna.

Det blev poäng för Finlands bägge förare redan i den första deltävlingen. Valtteri Bottas som kör för Williams kom in på en femte plats. Det är hans bästa placering i F1 hittills. Kimi Räikkönen som kör för Ferrari hade problem, men kom ändå på åttonde plats.

Nästa F1-deltävling körs i Malaysia den 30 mars.