Våld förekommer i många grenar

Text: Leealaura Leskelä
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.04.2014

I ishockey tacklar spelarna varandra hårt. I fotboll har människor till och med dött på läktarna på grund av våld.

I en del idrottsgrenar hör våldet till, som till exempel i boxning. I de flesta grenar är målet ändå något helt annat än att försöka skada motståndaren. I ishockey skadas spelarna ibland när det får ta emot hårda tacklingar. I förra veckan förlorade Tappars back Pasi Puistola medvetandet efter att ha blivit tacklad av Lukkos Erik Riska.

I ishockey försöker man minska risken för skador bland annat med elastiska sargar i ishallarna. En elastisk sarg är byggd av ett material som ger efter när spelarna stöter emot den. Det här gör att spelarna inte skadas så lätt.

Men idrottarna och tränarna borde också ändra sin attityd gentemot våldet.

– Spelarna borde respektera varandra, säger Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola i en intervju i Helsingin Sanomat.

Våld också på läktarna I vissa grenar förekommer det också våld bland anhängarna, alltså fansen. Till exempel vissa fotbollsfans kan vara våldsamma mot fans från andra klubbar. När det är stora matcher kan fansen misshandla motståndslagets anhängare på och utanför läktaren.

I slutet av mars dog en fotbolls- anhängare i Sverige. Han var på väg till en match mellan Djurgården och Helsingborg. Han blev misshandlad och dog.

Det är ovanligt med dödsfall. Det här fallet väckte ändå en diskussion om fotbollsvåldet både i Sverige och i Finland.

Många funderar på vad man borde göra för att förhindra våldet. Det finns förslag på att en del regler borde ändras och att straffen mot våld borde bli hårdare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)