Valtti främjar motion

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.04.2018

Valtti-instruktörerna hjälper barn och unga med särskilda behov att hitta en lämplig motionshobby.

Valtti-programmet är ett projekt som drivs av Finlands Handikappidrott och -motion VAU. Målet är att hitta lämplig motion för barn och unga med särskilda behov. Personer mellan 6 och 23 år kan söka till Valtti-programmet.

Instruktörerna i Valtti-programmet kallas för Valtti. Dessa instruktörer är studerande eller frivilliga. De studerande kommer från läroanstalter inom sociala sektorn eller från utbildningar inom idrott, pedagogik eller rehabilitering.

En valtti-instruktör är en motionskompis

Valtti-instruktörerna har många uppgifter. Han eller hon är en motionskompis och en stödperson. Han uppmuntrar barnet och ger goda råd. Instruktören träffar barnet minst fyra gånger. Instruktören letar också fram en motionshobby som passar barnet och hans familj.

– Innebandy, simning, ridning och gymträning hör till de populäraste grenarna berättar Nina Peltonen som är idrottsplanerare på VAU ry.

Valtti-programmet startade 2016. Då deltog 300 barn och ungefär lika många studerande som verkade som instruktörer. Över hälften av barnen hittade en ny motionshobby. Peltonen väntar sig 400 ansökningar i år.

– Vi vill gärna ha flera flickor med i Valtti-programmet, säger hon.

Ansökningstiden till Valtti går ut den 30 april www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)