Vem blir årets idrottare 2016?

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.12.2016

Väljs en handikappidrottare äntligen till årets idrottare? Året 2016 går mot sitt slut. Snart är det dags att välja årets idrottare. Kandidaterna presenteras i december.

Bland förhandsfavoriterna finns Leo-Pekka Tähti som tävlar i rullstol, boxaren Mira Potkonen, ishockeyspelaren Patrik Laine och tennisspelaren Henri Kontinen.

Om Tähti vinner blir han den första handikappidrottaren som väljs till årets idrottare i Finland.  Tähti vann guld på 100 meter i rullstol i de paralympiska spelen i Rio.

När det gäller antalet medaljer är boxaren Mira Potkonen bäst. Hon tog en bronsmedalj både i VM-tävlingarna och i OS. Sedan tog hon ännu en silvermedalj i EM.

Tennisspelaren Henri Kontinen tog sig i år in bland världens bästa dubbelspelare. Han vann många turneringar tillsammans med sitt par John Peers från Australien. Tennis är en stor gren som det är svårt att bli världsbäst i.

Ishockeyspelaren Patrik Laine vann guld i junior-VM och silver i VM för vuxna. Han valdes till den bästa spelaren i VM för vuxna. I World Cup på hösten klarade sig däremot varken Laine eller Finlands lag.

Sportjournalisterna väljer årets idrottare. Han eller hon får sitt pris på idrottsgalan i Helsingfors den 17 januari.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)