Vem kör fortast i formel 1 i år?

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.03.2018

Jakten på världsmästerskapet i formel 1 har igen startat. Också i år är två av förarna finländare. Kommer någon av dem att ta hem mästerskapet i år?

Den första deltävlingen kördes i Melbourne i Australien i söndags. Där var Sebastian Vettel snabbast medan Lewis Hamilton blev andra. Kimi Räikkönen var trea. Räikkönen var nöjd med sin placering.

Finlands Valtteri Bottas hade kraschat i kvalet. Han fick därför starta från 15:de rutan. Han lyckades köra upp sig några placeringar och kom i mål som åttonde.

Valtteri Bottas kör för stallet Mercedes precis som i fjol. Bottas har meddelat att han verkligen vill vinna världsmästerskapet i år. Han berättar att stallet har byggt om bilen så att den bättre passar hans sätt att köra. I fjol slutade Bottas trea sammanlagt.

Bottas stallkamrat är britten Lewis Hamilton. Han har vunnit världsmästerskapet hela fyra gånger. Hamilton blev världsmästare också i fjol.

Det kommer att bli en hård kamp inom stallet mellan Bottas och Hamilton. Stallet har ändå lovat att bägge förarna ska behandlas rättvist och att de kör på samma villkor. Bottas har stor press på sig. Han vet att han måste köra bra för att få fortsätta hos Mercedes.

Finlands andra förare Kimi Räikkönen vill också han vinna mästerskapet. Räikkönen vann mästartiteln 2007. I fjol blev han fjärde sammanlagt. Räikkönen kör också i år för stallet Ferrari.

Den tyska föraren Sebastian Vettel är också en stor segerfavorit. Han har vunnit titeln fyra gånger. I fjol ledde han serien men började göra en del fel och slutade tvåa.

Årets säsong är längre än i fjol. Den består av hela 21 deltävlingar. Formel 1-förarna tävlar i år också i Tyskland. Den tävlingen körs i Hockenheim. Säsongen avslutas i Abu Dhabi i november.

Ny störtbåge

Varje säsong sker det en del förändringar inom F1. I år är den största nyheten störtbågen, ett skydd som kallas Halo.

Skyddet monteras på bilen som ett litet tak över föraren. Det ska skydda föraren mot till exempel däck som kan flyga omkring vid olyckor. Alla förare gillar ändå inte störtbågen eftersom den kan störa sikten för föraren.

Källor HBL, MTV, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)