Vilho Palosaari vann guld i backhoppning för juniorer

Text: Betty Marschan, källor Yle, HS, MTV3
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.02.2023

Finlands Vilho Palosaari är ny juniorvärldsmästare i backhoppning. 18-åriga Palosaari vann guld i junior-VM i Kanada.

Det är många år sedan Finland vunnit guld i backhoppning. Men nu har unga Vilho Palosaari hämtat hem en guldmedalj från världsmästerskapen i Kanada.

Palosaari vann guld i normalbacken i Junior-VM. Jonas Schuster från Österrike tog silver och Jan Habdas från Polen kom på tredje plats och fick en bronsmedalj.

Palosaari är bara 18 år gammal och kan tävla i juniorklassen ännu nästa år. Man vara högst 20 år gammal för att delta i juniortävlingar i backhoppning.

Vilho Palosaari började träna backhoppning som liten redan innan han började skolan. Palosaari är född i Kuusamo som ligger i nordöstra Finland. Palosaari har en bra teknik och är mycket vig.

– Jag går lätt ned i spagat, berättar Palosaari.

Junior-VM i Kanada började dramatiskt för Palosaari. Han föll under träningarna dagen före tävlingarna började och hans pjäxor gick sönder.

– Vi lyckades reparera utrustningen och det gick sedan trots allt riktigt bra för Vilho. Det visar att han kan koncentrera sig när det behövs, säger Finlands huvudtränare Lauri Hakola.

Det är 18 år sedan Finland senast vunnit guld i backhoppning. År 2005 tog Finlands Joonas Ikonen guld i backhoppning vid junior-VM i Rovaniemi. Samma år vann Janne Ahonen herrarnas VM-guld i i stora backen i Oberstdorf.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)