VM-brons för hockeydamerna

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.04.2017

Finland blev tredje i ishockey- VM för damer. Finland vann över Tyskland i bronsmatchen med siffrorna 8-0.

Finlands damhockeylejon klarade sig bra i VM-tävlingarna. Finland var det bästa europeiska laget. Finland har alltså det bästa damhockeylandslaget i Europa.

USA vann turneringen och blev världsmästare. USA vann över Kanada i finalen med 3-2. Kanada och USA har i många år varit överlägsna i damhockeyn. I år var det första gången Finland vann en match mot Kanada i VM. Men i semifinalen var  Kanada bättre och slog Finland.

Någon gång final?

Finlands effektivaste spelare var Susanna Tapani. Hon gjorde tre mål och gav sex målgivande passningar i turneringen. Jenni Hiirikoski valdes till tävlingarnas bästa försvarsspelare. Finlands Noora Räty valdes till bästa målvakt.

Noora Räty sade efter bronsmatchen att Finland har gått framåt i damernas ishockey. Räty sade att Finland en dag kommer att spela i finalen i ett stort mästerskap.

Men hur ska de finländska hockeydamerna blir lika bra som spelarna från USA och Kanada? Chefstränaren Pasi Mustonen sade i en intervju för Yle att hockeyklubbarna borde låta flickor och damer träna tillsammans med pojkar och herrar i  klubbarna. Det skulle höja damernas standard.

VM-tävlingarna spelades i USA. Följande stora turnering är vinter-OS i Sydkorea i vinter.

Källor FNB, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)