VM-fotboll i Mellanöstern

Text: Petri Kiuttu, källa Urheiluveikkaus
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.11.2022

Världsmästerskapen i fotboll för herrar spelas i november och december i Qatar. Det är 22:a gången som VM i fotboll ordnas, och första gången VM i fotboll spelas i Mellanöstern.

Tävlingarna i Qatar har väckt stor uppmärksamhet på förhand. Qatar som är värdland för spelen, respekterar inte mänskliga rättigheter. Qatar behandlar särskilt landets utländska arbetare illa. Flera tusen utländska arbetare har dött när de arbetat med att bygga VM-arenor. Arbetarnas säkerhet har inte varit viktig i Qatar.

Det som är bra med Qatar är de korta avstånden. På grund av de korta avstånden mellan arenorna hinner turisterna se fler matcher. Korta restider sparar också tid för spelare, tränare och andra anställda från olika länder.

Doha är centrum för VM

Qatars huvudstad heter Doha. Doha är också den viktigaste staden under VM i år. I Doha spelas öppningsmatchen och finalerna. Lusail Iconic Stadium i Doha har plats för 80 000 åskådare. Förutom Doha kommer matcherna att spelas på sju andra arenor.

Åtta olika grupper

I årets VM deltar 32 länder. Länderna är indelade i åtta grupper. Grupp E ser ut att vara den mest spännande gruppen.

I E-gruppen ingår toppländerna Spanien och Tyskland samt Costa Rica och Japan.

Grupp G är också spännande. I den spelar Brasilien, Serbien, Schweiz och Kamerun. Brasilien är förhandsfavorit

Brasilien är den största förhandsfavoriten. Brasilien vann senast VM-guld för 20 år sedan. Många stora stjärnor spelar i det brasilianska laget. Bland dem finns Neymar, Alisson och Vinicius Junior.

Frankrike är regerande världs-mästare i fotboll och en annan stor favorit i årets tävlingar. I det franska laget spelar bland andra Mbappe och Pogba.

Argentina, England, Spanien och Tyskland är också förhandsfavoriter. Belgien och Portugal kan överraska.

Herrarnas fotbolls-VM spelas i Qatar 21.11–18.12.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)