VM i basket börjar

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.08.2014

Finlands basketlandslag inleder VM-turneringen med en hård match mot USA.

Finlands basketlandslag som kallas för Susijengi (Varggänget) inleder VM-spelet på lördag den 30 augusti. I den första matchen möter finländarna ett av världens hårdaste basketlandslag, USA. Efter USA möter Finland Ukraina, Dominikanska republiken, Turkiet och Nya Zeeland.

Det är första gången Finlands basketherrar deltar i VM- turneringen. Tävlingarna intresserar också publiken. 5 000 finländska basketfans åker till Spanien för att följa tävlingarna. Varggänget intresserar

Finlands basketlandslag har lyckats locka nya idrottsdiggare att följa sporten. Landslagets fina spel har skapat ett basketintresse som inte tidigare har funnits i Finland.

Basket, alltså korgboll, har varit en ganska liten sport i Finland, särskilt om man jämför med ishockey, fotboll eller boboll. Varggängets iver har ändå smittat av sig också på de finländska bänkidrottarna. Nu lockar basketmatcherna många åskådare och landslagets matcher intresserar redan en stor publik.

Basketlandsdslaget som förr hörde till de sämsta i Europa har kämpat sig upp till VM-nivå. Tränaren Henrik Dettmann som har lett laget sedan 2004 har gjort ett stort jobb.

Till de bästa spelarna i laget hör Hanno Möttölä, Teemu Rannikko och Petteri Koponen.

VM i basket spelas i Spanien 30.8-14.9. Yle sänder matcherna direkt på radio och tv.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)