VM i friidrott ordnas i år först på hösten

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.09.2019

Den här gången arrangeras VM i friidrott på hösten och inte på sommaren. Orsaken är det mycket varma vädret i Doha.

VM i friidrott arrangeras i år i Doha i Qatar. Qatar är en stat som mest består av öken. Qatar ligger på Arabiska halvön, granne till Saudiarabien.

Det är mycket hett i Qatar från våren fram till hösten. Temperaturen stiger ofta till över 40 grader. I oktober blir det lite svalare. Därför arrangeras idrottstävlingarna nu ovanligt sent, i månadsskiftet september-oktober. Tävlingarna i gång och i maratonlöpning hålls på natten.

Många kända namn

Det kommer många toppidrottare från hela världen till tävlingarna. Den svenska stavhopparen Armand Duplantis är en av stjärnorna som deltar i årets VM. Den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl är också i bra form.

Kommer de norska bröderna Ingebrigtsen att lyckas på 1 500 meter? Den ryska höjdhopparen Marija Laitskene deltar också. Hon är kanske världens bästa friidrottare.

Finland har inte stora möjligheter att ta medalj. Aku Partanen kan vara bland de bästa i 50 kilometer gång. Trestegshopparna Kristiina Mäkelä och Simo Lipsanen kan komma till finalen.

Finlands häcklöpare Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Annimari Korte kan också komma vidare från försöken.

Finlands största medaljhopp är igen en spjutkastare, nämligen Antti Ruuskanen. Ruuskanen har lyckats i stora tävlingar också tidigare. Finalen i spjuttävlingen går på VM:s sista dag.

 Friidrotts-VM i Doha 27.9-6.10 Yle sänder direkt från tävlingarna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)