Wilma Murtos genombrott

Text: Petri Kiuttu, källa TS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.05.2016

Stavhopparen Wilma Murto representerar Finland i OS i Rio. Hon fyller 18 år i sommar. Wilma Murto är ung och ett stort löfte. Som 17-åring har hon hoppat högre än världens bästa stavhoppare Jelena Isinbajeva i samma ålder.

Murtos världsrekord är 471 centimeter. När Isinbajeva var i samma ålder hoppade hon 445 centimeter. Murto och Isinbajeva kan tävla mot varandra i Rio.

Murtos bästa resultat 471 centimeter är också finskt inomhusrekord. Det är också det genom tiderna bästa resultatet hoppat av en finländsk dam.

Efter inomhussäsongen ligger Murto på tredje plats bland de vuxna damerna i världen. På grund av hennes fina resultat representerar hon Finland både i EM i Amsterdam och i OS i Rio.

– Jag vet inte hur högt jag kan hoppa. Min dröm är att någon gång slå nytt världsrekord. Just nu tror jag att det kan lyckas en vacker dag. Men jag måste förstås få vara frisk. Och så krävs det både mycket jobb och lite tur, säger Murto i en intervju för FNB.

Wilma Murto medger att hon blir nervös när hon tänker på de olympiska spelen. Men hon har ett klart mål.

– Jag lägger upp exakta mål först i sommar. Men jag tycker nog själv att jag har möjlighet att ta mig till finalen. Fast jag ska inte lägga för stor press på mig själv, annars kanske detta OS blir mitt första och  sista.

Wilma Murto studerar vid idrottsgymnasiet Kerttuli i Åbo.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)