Åland firar 100 år av självstyre

Text: Betty Marschan
Foto: Visit Åland
Artikel publicerad: 17.03.2022

Åland är en ögrupp i Östersjön. Åland hör till Finland men har självstyre. I år firar Åland 100 år av självstyre.

Den 9 juni 2022 är en speciellt festlig dag på Åland. Då har det gått precis 100 år sedan Åland fick självstyre. Självstyre betyder att Åland själv får bestämma om många egna ärenden och ha egna lagar.

Ålandsöarna finns i Östersjön mellan Finland och Sverige. Det bor ungefär 30 000 personer på Åland. Till Åland hör över 6 700 öar. Dessutom hör det 20 000 riktigt små kobbar och skär till Åland.

Åland ligger i Östersjön mellan Finland och Sverige.

60 öar är bebodda

Det bor människor på bara 60 av Ålands öar. De flesta öarna är alltså obebodda.

Ålands största ö kallas för Fasta Åland. Staden Mariehamn finns på Fasta Åland. En tredjedel av alla ålänningar bor i Mariehamn som är Ålands enda stad. I Mariehamn bor ungefär 11 700 personer.

Även om Åland bara har 30 000 invånare så finns där hela 16 kommuner. Kommunerna sköter de lokala uppgifterna som till exempel skola och äldreomsorg. Sottunga är Ålands och hela Finlands minsta kommun. I Sottunga bor 88 personer.


Lagtinget på Åland stiftar lagar som gäller på Åland. Lagtinget är Ålands riksdag. Bilden visar åländska flaggor utanför Lagtinget i Mariehamn.

Egen flagga och egna frimärken

Åland har ett eget postverk och egna frimärken. Åland har också en egen flagga. Flaggan har ett gul-rött kors på blått botten.

Ålands officiella språk är svenska. Största delen av befolkningen har svenska som modersmål.


IFK Mariehamn är ett åländskt fotbollslag som spelat i tipsligan sedan säsongen 2005. Mariehamn IFK:s färger är grönt och vitt.

Fotbollslaget IFK Mariehamn

Många på Åland gillar fotboll. I Mariehamn finns fotbollslaget IFK Mariehamn. Laget har spelat i Tipsligan ända sedan år 2005. IFK Mariehamn blev finsk mästare år 2016.

De flesta av Finlands äpplen odlas på Åland. Sommaren är skön och hösten lång vilket är mycket bra för de åländska äppelodlingarna.

Jordbruk, sjöfart, fiske och turism

Många ålänningar jobbar inom sjöfarten. Också jordbruk och fiske är viktiga inkomstkällor. Det finns ungefär 600 jordbrukare på Åland. De åländska jordbrukarna odlar mest äpplen och potatis men också grönsaker. Det finns en chipsfabrik på Åland som gör chips av åländsk potatis.

Segelfartyget Pommern är idag ett museum i Mariehamn. Pommern byggdes i Skottland år 1903.

Turismen är viktig för Åland

År 2021 besökte en miljon turister Åland. Ungefär två tredjedelar av turisterna kommer från Sverige och en tredjedel från Finland. Bara 1% av turisterna kommer från andra länder.

Sjökvarteret finns i Mariehamn. Sjökvarteret är ett hantverkarcentrum. Där finns museum, båthus, restaurang och verkstäder.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)