Åländska Micke har mycket på gång

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva, Visit Åland
Artikel publicerad: 21.03.2022

Michael Björklund är en åländsk kock som är känd både i Finland och Sverige. Förutom att driva restauranger sysslar han med många olika projekt.

– Jag gillar att hålla på med många saker. Då lär jag mig nytt och utvecklar mig själv. Min fru säger att jag alltid är på jakt efter nya äventyr. Men jag vill hjälpa till och göra saker bättre. Jag vill göra något som har betydelse. Det här säger Michael Björklund som oftast kallas Micke.

I höstas seglade Micke Björklund över Atlanten. Det var 13 personer ombord på båten och Micke lagade maten. Det var samtidigt en tv-inspelning. Programmet ska sändas på tv hösten 2022.

För två år sedan var han med i programmet Robinson i Sverige. Det är en reality tv-serie där deltagarna röstas bort en efter en. Micke vann hela tävlingen.

– Det märktes tydligt vad maten har för betydelse. När folk är hungriga blir de ofta elaka. Sen när de får mat bli de glada igen. Jag var snäll och lagade mat. Det var nog därför ingen röstade bort mig och därför jag vann.

Vad har du på gång just nu?

– Jag jobbar med ett hotellprojekt här på Åland. Och jag jobbar också med att försöka skapa ett nordiskt kulturhus på Åland. Där ska finns utbildning i musik, bildkonst och teater. Det är viktigt att hålla kontakt med de andra nordiska länderna.

– Jag försöker också utveckla utbildningen för kockar och restaurangpersonal. Den fungerar inte så bra nu. Därför är det också svårt för restaurangerna att få personal, säger Björklund.

Han har själv 12 restauranger. Fyra av dem finns på Åland men han har också restauranger bland annat i Helsingfors, Åbo och Ekenäs.

Det finns en hel del får på Åland. Fårköttet är omtyckt av kockarna.

Vad är det bästa med Åland?

– Att det är smått, att alla känner alla och att alla hjälper till. Som kock uppskattar jag våra fina råvaror. Här finns kött från villebråd och lamm, fin fisk, särskilt abborre och bra grönsaker och frukt.

– Jag uppskattar också att vi har ett lugnt samhälle med väldigt lite kriminalitet. Det är ju inte så klokt att göra brott på en ö, man bli lätt fast, säger Micke Björklund.

Finns det något som är mindre bra?

– Ja kanske att Åland styrs som ett stort land fastän det är väldigt litet. Vi är bara 30 000 invånare. Här finns onödigt många tjänstemän och mycket byråkrati. Men jag uppskattar att vi har bra skola, bra sjukvård och att omgivningen är väl omskött, säger han.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)