Alla är välkomna till Luckan

Text: Betty Marschan
Foto: Larrie Griffis, Luckan
Artikel publicerad: 06.10.2020

Luckan är en finlandssvensk mötesplats. På Luckan ordnas många olika program för människor i alla åldrar. Luckan finns på 12 orter i Finland.

Luckan grundades år 1992. Idén var att samla all finlandssvensk information på ett ställe.

I början hade Luckan inget eget kontor. Man hade bara en plats bakom en biljettlucka på Svenska Teatern i Helsingfors. Därifrån kommer namnet Luckan. Larrie Griffis är kulturansvarig vid Luckan i Helsingfors. Han har jobbat på Luckan sedan 2015.

– Idén med Luckan är att bevara och understöda det svenska i Finland. Vi riktar oss till människor i alla åldrar, berättar Larrie.

– Vi ordnar ungefär 300 evenemang varje år: träffar och möten, konst och kultur, debatter, föreläsningar och handledning.

– Familjecaféerna är väldigt omtyckta. Bokpresentationerna är också jättepopulära. Även Integrationens och UngInfos program lockar många deltagare.

En plats på svenska för alla

Larrie är uppvuxen i Sverige. Han har många kulturer i sin egen släkt. Farfar kommer från Wales, pappa från Amerika och mormor föddes i Finland. Larrie har egen erfarenhet av hur viktigt det är att hitta vänner och skapa kontakter på en ny ort.

– Vi på Luckan vill finnas som stöd på svenska under olika perioder av livet. Vi har till exempel ordnat arbetsgivarfrukostar där arbetsgivare kan träffa människor som söker jobb.

– Vi försöker hjälpa invandrare att hitta sin plats i Svenskfinland. Det kallas för integration. Det är viktigt för oss alla att få känna oss respekterade och hitta vår plats i samhället. Vi vill därför hjälpa invandrare att få en trygg plats i det svenskspråkiga Finland.

Luckan på Internet

När covid-19 slog till i mars ökade intresset för Luckans stödtjänster på nätet både för integrationen och för ungdomsverksamheten.

– Då människor inte kan komma på plats måste vi anpassa oss. Vissa Luckor är stängda på grund av coronaviruset men på nätet finns många möjligheter till kontakt.

Luckan är som potatis

Luckan öppnades först på orter där svenskan var hotad. Idag finns Luckan på 12 orter. I varje Luckan finns minst en person som kan hjälpa. Alla Luckor är lite olika eftersom behoven på orterna där Luckan finns är olika.

– Också Svenskfinland förändras hela tiden. Vi måste kunna tala med människor och höra oss för vad de behöver och önskar.

– Vi vill ge god service med de resurser vi har. Vi brukar ha väldigt många idéer och välja kanske en idé av tio som vi sedan genomför. Vi vill fortsätta med den verksamhet vi har och utveckla den. Vi startar också nya projekt.

– Jag brukar säga att Luckan är som potatis, vi passar till det mesta.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)