”Alla har rätt att investera”

Text: Maria Österlund
Foto: Sam Jamsen
Artikel publicerad: 09.10.2019

Pia-Maria Nickström talar om investering på ett lättförståeligt sätt. Pia-Maria har tillsammans med sin vän Hanna Tikander en blogg som heter Mimmit sijoittaa (Tjejerna investerar).

 Varför har ni startat bloggen om investering?

– Vi vill att också unga människor och kvinnor ska inse att de har rätt att investera. Investering är en möjlighet för alla, inte bara för miljonärer.

Vad är skillnaden mellan att spara och att investera?

– När man investerar förväntar man sig att kapitalet, alltså pengarna, ska växa.

Kan alla investera?

– Nej, riktigt alla kan inte investera. Om man har väldigt lite pengar som behövs till mat och hyra så är det svårt. Men de flesta har lite pengar över åtminstone då och då. Då kan man investera.

Är det svårt att investera?

– Nej. Den som klarar att beställa en flygbiljett på internet kan också investera. Aktier och fonder finns att köpa på internet.

Kan alla bli rika?

–Nja, alla blir nog inte rika. Men om man har tålamod kan man med hjälp av investering få ihop mera pengar än om man inte gör något alls. Om man har sina sparpengar på ett vanligt bankkonto ökar inte summan.

Finns det risk att man förlorar pengarna man investerar?

– Ja, det finns alltid en risk. Men risken behöver inte vara stor. Om man köper aktier är risken att förlora pengar större. Men man kan köpa fonder som innehåller aktier i många olika företag. Då är risken mindre. Om det går dåligt för någon aktie, går det troligen bättre för någon annan.

Hur mycket pengar måste man ha för att investera?

– Det är klokt att investera lite pengar till exempel varje månad. Man kan börja med bara 15 euro per månad.

Hur kan lite pengar bli mera pengar?

– Det viktigaste är ränta-på-ränta-principen. Det betyder att när dina aktier eller fonder stiger i värde så får man en liten avkastning, alltså lite mera pengar. De pengarna investeras också och efter en tid har man igen lite mera pengar som investeras. Med tiden blir det allt mera pengar.

Men hur går det om börskurserna sjunker?

– Börskurser ändrar i värde hela tiden. Ibland går det upp, ibland ner. Det viktiga är att man har möjlighet att hålla sina pengar investerade i många år. Då är det inte så farligt fast kurserna går ner ibland. Man ska bara investera pengar man inte behöver på en lång tid.

Hur kommer man igång?

– Man ska skapa ett värdeandelskonto. Det kan man ha hos sin egen bank eller hos någon bank på internet. På det kontot har man sina fonder eller aktier.

Vilka saker är viktiga att tänka på?

– Man ska vara noga med kostnader. Vissa fonder har stora avgifter. Då kan det bli dyrt och därför ge ganska lite avkastning. Men det finns fonder som är avgiftsfria.

Hur har du själv råd att investera?

– Förr sparade jag till resor. Nu reser jag mindre och investerar i stället en del av pengarna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)