Allt går att ordna

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 01.02.2017

Meningen med god ordning är att vardagen ska vara enklare säger den professionella organisatören Eveliina Lindell.

Om du har kaos bland sakerna hemma kan du be en professionell organisatör om hjälp. Det finns över 200 utbildade organisatörer i Finland. En av dem är Eveliina Lindell. Hon hjälper familjer att ordna upp sina saker.

Bland kunderna finns vanliga yrkesarbetande människor, barnfamiljer och pensionärer. Lindell håller också kurser där man får lära sig att hålla ordning.

Varför är det så svårt att hålla ordning?

– Vanligen har vi ganska mycket saker. Det blir oordning när sakerna används och inte läggs tillbaka på sina rätta platser. Det är inte alltid roligt eller intressant att lägga tillbaka saker.

– Den vanligaste orsaken till oordning är brådska. Människor hinner inte lägga tillbaka sakerna på sina platser. Det händer till exempel om det har fötts barn i familjen. Då har föräldrarna mindre tid än förut. Människor kanske inte heller vet var de ska börja för att få ordning igen. Vi har lika mycket saker som härskarna förr i världen, men vi har inget tjänstefolk.

På vilket sätt borde vi tänka annorlunda för att behålla ordningen?

– Vi måste ha vilja och iver att ordna. Meningen med ordningen är att vardagen ska vara enkel. Då hittar vi våra saker när vi behöver dem. Hushållsarbetet blir också lättare om inte en massa saker står i vägen.

– Vi måste göra ordnandet till rutin. Alla saker ska läggas tillbaka när vi har använt dem.

Varför är det svårt att slänga saker?

– Vi kanske tänker att vi fattar fel beslut. Att vi ångrar oss och vill ha en del av sakerna vi har slängt eller gett bort. Någon upplever att han eller hon måste spara saker för någon annans skull. Vi har kanske minnen som hör ihop med vissa saker. Det kan också vara att vi inte vet hur vi ska göra oss av med sakerna.

– Men vi kan lära oss att tänka annorlunda. Man kan till exempel gå på en kurs eller läsa en bok om hur man ordnar upp hemma. Det är lättare att ge bort saker om man väljer de saker man vill ha kvar.

  Men om jag gillar att ha oordning, är det ett problem?

– Nej, om du gillar det och vardagen fungerar är det inget problem.

– Men om du blir sjuk och någon annan tvingas tömma din bostad är det ett problem för dem. Man borde lära sig att hålla ordning så länge man ännu orkar. Det lönar sig att börja ordna upp när man är ung!

Har du ordning på alla dina saker?

– Ja, det är nog ganska bra ordning hemma hos oss. Fastän inte alla saker är på rätt plats så har de ändå en egen plats. Jag är egentligen utbildad till geograf. När man organiserar skapar man liksom hemmets geografi.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)