Alpackan är mångsidig

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 27.10.2022

Alpackorna är släkt med kamelerna. Alpackorna kommer från Sydamerika. Det finns en finländsk gård som heter Linnunrata där det finns alpackor som är med om mycket.

Gården Linnunrata finns i Kempele nära Uleåborg. Gården är känd för sina alpackor, men man odlar också industrihampa där.

– Alpackorna är mycket utomhus. De får ändå komma in om det är dåligt väder eller mycket kallt. Fast alpackorna klarar bra av vintern och kylan, säger Sanna Siira som är företagare på gården.

Alpackan ser rolig ut och den är ett djur med personlighet. Alpackan är ganska lätt att sköta.

En alpacka äter två kilo hö varje dag, dessutom behöver den vitaminer och mineralämnen. På den här gården får alpackorna äta av gårdens eget hampkross.

Alpackans ull är mjuk och varm

Alpackans ull varken kliar eller sticker. Därför anses alpackaullen vara en av de allra bästa ullfiber som finns. På våren klipps alpackorna och man tar tillvara deras ull. Alpackorna ser magrare ut efter att man har klippt dem.

Man får mellan 3 och 5 kilo ull från en alpacka. Man rensar bort smuts och skräp från ullen för hand. Sedan skickas ullen till ett spinneri som gör garn av den.

Man kan köpa garn av alpackaull eller färdiga klädesplagg på gården Linnunrata. Alpackagarnet har samma färg som alpackornas päls. Det är naturnära färger: vitt, brunt och grått. Alpackornas päls kan ändå ha hela 22 olika färgnyanser.

Många slags aktivitet på gården

Alpackorna har flera uppgifter än bara att producera ull. De är också med i olika slags djurterapier. När djur är med blir det lättare att träna och att delta för många människor.

Alpackorna besöker bland annat skolor, serviceboenden för personer med särskilda behov och äldreboenden. Alpackorna är också med på olika slags evenemang. Människor blir glada både av alpackornas utseende och av deras lynne.

Alpackorna är lugna. Man kan bekanta sig med dem på guidade skogsturer. Man kan också få leda en alpacka. Man kan till exempel leda dem längs en agility-bana med olika slags hinder.

– På sommaren brukar vi ha yoga med alpackorna. Det går till så att människorna gör yogarörelser medan alpackorna står bredvid och äter och tittar på.

Kafé och butik på alpackagården

När det är evenemang på alpackagården håller gårdens kafé med butik öppet. Sanna Siira bakar både söta och salta bakverk. En del av bakverken innehåller hampfröolja från gårdens egen hampa. Besökarna gillar både hampsemlorna och blåbärspajen.

Hampfröolja är nyttigt och passar i både matlagning och bakning. Man kan också få köpa hampfrön både som hela och som krossade. Hampans fibrer kan man dessutom använda till olika slags textilier. Den här gården säljer bland annat disktrasor av hampa. I kaféets butik säljs också olika slags naturkosmetik där hampfröoljan är en viktig ingrediens.

– På vintern fungerar det här som ett kafé för skidåkare. Man kan skida hit från Köykkyri i Kempele. Skidåkarna brukar uppskatta en paus med kaffe och munk vid brasan under sin långa skidfärd.

Man kan ta sig till gården Linnunrata med bil året runt. Man kan läsa mera om gården och verksamheten på Facebook och Instagram.

Alpackagården har också egna webbsidor: www.linnunradantila.fi Texten på sidorna är på finska.

Många alpackor står på en snöig gård.
Alpackornas päls växer under vintern och blir lång och tät.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)