Amos Rex förtjusar

Text: Maria Österlund
Foto: Amos Rex/ING Media
Artikel publicerad: 10.10.2018

Amos Rex är ett nytt konstmuseum i Helsingfors. Det är så populärt att det är långa köer till museet.

Konstmuseet Amos Rex öppnades i slutet av augusti. Nu har redan 60 000 personer besökt museet.

Amos Rex finns i byggnaden Glaspalatset i centrum av Helsingfors. Utställningsutrymmena som är helt nybyggda finns egentligen under byggnaden, under marken. Det enda man ser av museet utifrån är några kullar med takfönster på bakgården.

Inne i själva museet finns flera stora salar och massor av teknik. Museets första stora utställning har gjorts av teamLab. Det är en stor konstgrupp från Tokyo i Japan.

Gruppen består av flera hundra personer. De är duktiga på olika saker, bland annat bildkonst, programmering, animationsgrafik, matematik, arkitektur och grafisk design.

Konsten består av digitala installationer. Konstverken är rörliga bilder som syns på väggarna i salarna. Bilderna förändras hela tiden. Besökaren får en känsla av att vara inne i konstverken.

En del av konstverken är sådana att besökaren själv kan påverka dem. I verket Graffiti Nature kan besökaren själv färglägga bilder av djur. Bilderna scannas sedan in och blir en del av konstverket.

Konstverket Crows (Kråkor) ger besökaren en känsla av att man är omgiven av flygande fåglar. Konstverket Vortex of Light Particles ser ut som vatten som strömmar.

Kerttu Raittila är utställnings- och kommunikationsassistent på Amos Rex. Hon berättar att människor som besöker museet tycker väldigt mycket om det.

– Besökarna blir fascinerade och gillar upplevelsen. Både barn och vuxna blir förtjusta. Många vill gärna delta i skapandet av konstverket Graffiti Nature. Det är nog bara köerna till det här museet folk inte gillar, säger hon.

Amos Rex satsar mycket på att nå en ny publik, särskilt barn och unga. Det här syns också på biljettpriserna. För vuxna kostar besöket 18 euro, men för alla under 30 år kostar det bara 5 euro. Och för barn under 18 år är det helt gratis.

All konst på Amos Rex är ändå inte digital och modern. I museets permanenta utställning finns bildkonst från 1900-talet. Museet visar också konst med mycket gamla verk. Det här är ett museum som vill att konst från olika tider och olika delar av världen ska mötas.

Amos Rex har öppet alla dagar utom tisdagar. TeamLabs utställning är öppen fram till den 6 januari 2019.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)