Anders, mästarbagaren

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 12.08.2014

Anders Wikström blev känd via tv-programmet Hela Finland bakar. Han bakade så bra att han vann hela tävlingen. Till vardags är Anders informatör på bankkoncernen Aktia.

Hur och när blev du intresserad av bakning?

– Det var redan när jag var barn. Jag fick vara med i köket hemma. Eftersom jag tyckte om söta godsaker så bakade jag gärna. Sedan lärde jag mig mera hela tiden. Redan när jag var 14 år gammal lagade jag alla bakverk till min brors studentkalas.

Varför gick du med i tävlingen Hela Finland bakar?

– Det var mina arbetskamrater som uppmanade mig att anmäla mig till tävlingen. Först protesterade jag, men de fortsatte att tjata. Sedan fyllde jag i ansökan och kom med.

Hurdan var tävlingen?

– Det var en stor och fin upplevelse. Det var trevliga människor som deltog. Fastän vi tävlade med varandra var vi ändå kompisar som hjälpte varandra om det behövdes. Men det var också mycket stressigt. Inspelningen pågick i två och en halv vecka, varje dag. Varje dag bakade vi två bakverk. Ibland var jag så stressad att jag inte mindes om jag hade satt jäst i degen. Jag gick också i sömnen hemma. Jag vaknade när jag stod vid kylskåpet och insåg att det inte var tävling, utan att jag kunde gå tillbaka och sova.

Varför var det just du som vann?

– Jag vet ju att jag är duktig på att baka. Men det gick inte så bra i början. I den första deltävlingen smalt fyllningen till kakan i värmen. I den andra fick jag kritik för mina fula karelska piroger. Det var kanske kritiken som gjorde att jag började kämpa hårdare. När jag sedan hade vunnit ett par deltävlingar ville jag inte längre förlora.

Vad har segern betytt?

– Själva tävlingen gjorde att jag utvecklades.Jag blev en duktigare bagare på grund av kommentarerna jag fick. Det var givetvis roligt att vinna. Jag tror att min seger har gjort att många män har börjat baka. Tidigare tyckte många att bakning är något som bara kvinnor sysslar med.

Hur mycket bakar du hemma?

– Min familj är nog bortskämd med hembakat bröd. Jag bakar inte bara söta bakverk, utan också bröd. Bakverk blir det mest till stora högtider och när någon har födelsedag. Men nog bakar jag minst en gång i veckan.

Vad äter du själv helst för bakverk?

– Det låter kanske tråkigt, men jag tycker bäst om kanelbullar. När jag går på kafé tittar jag på alla vackra kakor och tårtor, men jag beställer ändå en kanelbulle till slut.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)