André skrev bok om finländarna

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 30.06.2014

Franskkanadensiske André Noël Chaker flyttade till Finland i början av 1990-talet. Han säger att han redan är halvfinne. Chaker har skrivit en finsk bok om finländarna och Finland.

Hur hamnade du i Finland?

– Det var 1988 när jag flyttade till Finland, lite av misstag. Jag studerade juridik i Paris i Frankrike. Under studietiden jobbade jag ändå också med ungdomsarbete i Montreal i Kanada. Via ungdomsarbetet kom jag på sommarjobb till Finland. I Finland undervisade jag i teaterkonst, musik och språk. År 1992 flyttade jag slutligt till Finland. Då började jag jobba i en idrottsorganisation i Jyväskylä. Jag forskade också på universitetet i Jyväskylä.

Ett hurdant land var Finland för 20 år sedan?

– På 1990-talet var Finland inget mångkulturellt land. Finland var ett ganska slutet samhälle. Det var ett land där man enkelt kunde vara ensam. Människorna talade inte så mycket. Finland har förändrats mycket sedan dess. Jag började genast aktivt söka mig ut i sällskapslivet och började med olika hobbyer.

Ett hurdant land är Finland i dag?

– Förr uppskattade man inte olikhet. Likhet var styrka. I dag vågar man uppskatta olikhet också i Finland. Det finns många olika slags människor i Finland som tillsammans bildar det finländska samhället.

Vad tänkte du när du blev vald till årets talare?

– Jag tycker det är en fin sak och en stor ära. Jag är glad över att jag valdes trots att jag talar med brytning. Det är ganska roligt för vanligen tycker man i Finland att en framgångsrik person ska tala fullständigt korrekt finska utan många miner och gester. Jag tycker att mitt pris är ett tecken på tolerans.

Hurdan är en god talare?

– Först måste man ha något vettigt ämne att tala om. Det ska vara något som på något sätt är aktuellt. Man ska ha ett budskap och man ska vara personlig. Talaren ska också ha bra kunskaper om sitt ämne.

Har du blivit finländare? – Ja det tror jag! Jag älskar att bada bastu. När jag reser till Nordamerika märker jag också att jag är förundrad över människornas beteende, allt prat och all rusning. Jag tycker också om terrängskidning och jag sjunger tango. Jag har översatt en del av J. Karjalainens låtar till franska.

Du blev mobbad som barn. Hur klarade du det?

– När jag var fem år gammal beslöt mina föräldrar att flytta från fransktalande Montreal till ett område där man talar engelska. På det nya stället kallades jag Fucking Frog (förbannade groda). Då beslöt jag att jag lär mig tala bättre engelska än mina mobbare. Jag beslöt också att ha framgång i yrkeslivet. En av mobbarna hamnade senare i fängelse för bilstöld.

Varför vill finländarna alltid veta vad utlänningar tänker om dem?

– Det finns många orsaker. Finland är ett litet och ungt land. Finländarna söker fortfarande godkännande. Dåligt självförtroende kan ibland vara ett problem för finländarna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)