Annette Tillander älskar vackra saker

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 04.11.2015

Annette Tillander är smyckesdesigner med egen ateljé i Helsingfors. Hennes läs- och skrivsvårigheter kan vara en delorsak till att smycken blev hennes yrke.

Hur kom det sig att du blev smyckesdesigner?

–Smyckesdesign har funnits i vår släkt i många generationer. Min farfars farfar öppnade en guldsmedsaffär i S:t Petersburg redan 1860. Själv hade jag läs- och skrivsvårigheter och svårt i en del ämnen i skolan. Det gjorde att jag ville sluta skolan redan som tonåring. Mina föräldrar var kloka som lät mig göra det. Jag började som lärling i min far Torbjörns smyckesateljé när jag var 16 år. Sedan dess har jag jobbat med smycken. År 2007 öppnade jag en egen ateljé i Helsingfors. Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Vad går ditt arbete ut på?

–Det viktigaste är att jag designar, alltså formger, smycken. Jag funderar ut hur smyckena ska se ut och ritar skisser. Sedan är det några skickliga guldsmeder som tillverkar smyckena. Andra viktiga uppgifter är att träffa kunder och att köpa in ädelstenar.

Vilka material jobbar du med?

–Mina smycken görs i guld, silver och platina. Jag använder många slags ädelstenar och pärlor.

Vilken är din favoritädelsten?

–Jag har ingen speciell favorit. Men jag är inte speciellt förtjust i stora klara diamanter. De är så kalla stenar. Jag tycker om färgade stenar, gärna i brunt, beige och gult. När det gäller diamanter så är rosenslipade diamanter mina favoriter. Jag tycker de gärna får ha färg eller något litet fel. Det gör dem personliga. De dyraste och finaste diamanterna ska vara helt klara. Det här betyder att jag ofta använder lite billigare stenar i mina smycken. Det brukar inte kunderna ha något emot.

Hurdana kunder har du?

–Jag har många slags kunder. Faktiskt mera unga än gamla. Unga par som ska förlova eller gifta sig är en stor grupp. De kommer tillsammans för att titta på ringar. Jag har också fler kvinnliga kunder än manliga. Många köper smycken till sig själv, andra i present. I Finland är det inte så vanligt med män som köper smycken i present till sin kvinna.

Vilken slags smycken formger du helst?

–Jag gillar vackra saker, blommor och krusiduller. Jag gör gärna smycken med rosenslipade diamanter och färgade stenar. Ofta har jag stenar av flera färger i samma smycke. Jag tycker också om fina handgraveringar.

Vad inspirerar dig?

–Naturen. Nu på hösten njuter jag av de bruna och gula färgerna. Jag kan också bli inspirerad av några särskilt vackra ädelstenar. Smyckena jag designar till mina kunder vill jag inte alltid sälja för att de är så vackra. Men jag säljer dem förstås ändå. När jag gör broschyrer lånar jag en del av de smycken jag har gjort för fotograferingen. Då får jag se dem på nytt. Det är roligt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

–Det roligaste är att designa. Det är både mitt jobb och min passion. Att träffa kunder och kunna göra dem nöjda är också väldigt roligt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)