Artighet är stiligt

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 20.08.2018

Du har ett företag som sysslar med stilrådgivning, hur blev du intresserad av kläder och stil?

– Jag var intresserad av kläder redan tidigt. Som ung flicka sydde jag kläder till mina barbiedockor. Färger och material har alltid intresserat mig. Sedan bodde jag utomlands i många år, i London i England och i Tokyo i Japan. Där tittade jag mycket på hur folk klädde sig.

Vilka saker hör till det där med stil?

– Stil är den bild av oss själva vi vill visa för andra. Kläderna är förstås en viktig del av stilen, men dit hör också annat. Den personliga hygienen är en viktig del. Det är viktigt att vara ren och dofta fräscht. Man ska vårda sitt hår och sina händer. Män ska sköta sitt skägg.

– Hur vi bemöter andra är också en del av stilen. Att vara artig är en viktig sak. Den som är artig och vänlig mot andra har ofta också framgång i arbetslivet.

Varför är det viktigt med en bra stil?

– I Finland tänker man att det inte är så viktigt hur man ser ut. Här tycker många att det är snobberi att tänka på kläder och utseende. Man anser ofta att bara vi är kunniga och gör vårt jobb så räcker det. Men utseendet påverkar hur folk uppfattar och bemöter oss.

– I arbetslivet representerar vi vår arbetsplats. Därför bör vi bete oss och klä oss så att det passar företagets, organisationens eller yrkets stil. Det här är särskilt viktigt för den som träffar kunder i jobbet.

Hur ska man klä sig på jobbet?

– Det beror förstås på vad man jobbar med. I affärsvärlden klär man sig ganska strikt. Där har männen ofta kostym och kvinnorna ofta dräkt eller klänning. Gemensamt för oss alla är ändå att vi ska vara sakligt klädda på jobbet. Till exempel riktigt korta kjolar eller urringade toppar passar inte på jobbet. Kläderna ska vara hela, rena och släta. Har man sandaler ska fötterna och naglarna vara omskötta. Det gäller både män och kvinnor.

Ska kvinnor ha make up, alltså smink?

– Lite make up gör de flesta snyggare. För mycket make up med jättelånga lösögonfransar eller för mycket färg i ansiktet ser däremot osakligt ut. Att vårda sin hud är ändå viktigt. Också män borde komma ihåg att använda fuktkräm i ansiktet.

Tycker du finländare klär sig dåligt?

– Jag tycker att finländare har börjat klä sig mycket bättre de senaste åren. Men fortfarande satsar finländare ganska lite pengar på kläder jämfört med människor i många andra länder.

Är det viktigt att följa modet?

– Det är inte viktigt att följa trender som växlar snabbt. Men visst ska man följa sin tid. Och man ska följa årstiderna. Man ska ha sommarkläder på sommaren och vinterkläder på vintern. Man kan skaffa något nytt och modernt plagg då och då för att känna att man hänger med. Man ska sköta sina kläder och skor så att de hålls snygga längre.

Har du något bra stiltips?

– Vi ska tänka på våra levnadsvanor. Att äta nyttigt och motionera hjälper oss att må bra och se bra ut. Vi ska välja färger och modeller som passar oss. När vi är trevligt klädda ger det oss självförtroende och det leder till att vi ser bra ut.

– Att le och ta ögonkontakt är ett annat bra tips. Ett vänligt leende kommer människor ihåg. Det är ett tips alla kan följa, också den som är blyg och inte tycker om att prata med främmande människor.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)