Att flyga är fantastiskt!

Text: Matti Välimäki
Foto: Matti Välimäki
Artikel publicerad: 24.10.2018

Riika Kaipainen jobbar i sitt drömyrke. Hon är pilot hos Finnair.

Hur blev du pilot?

– Redan när jag var fyra år gammal sa jag till mina föräldrar att jag vill bli en ”flygartant”. Först utbildade jag mig till flygvärdinna. När jag sedan träffade kvinnliga piloter förstod jag att det är ett yrke också för kvinnor. Jag sökte till pilotutbildningen och fick min examen. Nu har jag jobbat som pilot i tre år.

Vad hör till ditt jobb?

– Jag flyger huvudsakligen till olika orter i Europa. Jag är styrman. Min närmaste arbetskamrat är flygkaptenen. Vi delar vanligen upp jobbet. Kaptenen flyger passagerarplanet på ditresan, till exempel från Helsingfors till Amsterdam. På hemresan flyger styrmannen.

Vad krävs av en pilot?

– En pilot ska ha bra hälsa. Det är skiftesarbete, vi flyger också på natten. Någon kan tycka att det är tungt med skiftesarbete, men det passar mig bra. Piloten måste också känna till flygplanets teknik. Det är svårt att komma in på utbildningen, men inte behöver en pilot vara någon superman eller superkvinna. Det finns ännu ganska få kvinnliga piloter i Finland. En kvinna klarar nog det här jobbet lika bra som en man. Det finns mycket automatik i flygplanen så planet flyger nästan själv.

Vilka saker har piloten ansvar för?

– Automatiken hjälper piloten. Men det är piloten som fattar de viktiga besluten. Piloten styr planet när man stiger och landar. Piloten styr också planet när det är dåligt väder. I Finland är det dåligt väder ganska ofta. Det kan till exempel snöa så piloterna får mycket bra övning här.

Hur tryggt är flygandet?

– Det är mycket tryggt att flyga. Det sker mycket färre olyckor med flygplan än med bilar på landsvägen. Pilotens och den övriga personalens goda yrkeskunskap, pålitlig teknik i planet och automatiken gör flygandet mycket säkert.

Du sysslar också med konstflygning med små flygplan. Vad är det som fascinerar?

– Det är fantastiskt att flyga. Jag är fascinerad av friheten när man flyger. Fast det finns förstås många regler man måste följa. Jag tror det är en livsstil för mig att flyga. Också för många andra piloter är flygandet en passion. Flygandet är både jobb och hobby för många av oss.

Hur ser världen ut från cockpit, alltså styrhytten i flygplanet?

– Utsikten är fantastisk. Det är en sak som gör flygandet så fint. När man flyger riktigt högt uppe kan man se att jorden är rund. Horisonten böjer sig vid de yttre kanterna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)