Att jobba på TV är härligt

Text: Betty Marschan
Foto: Parad Media/YLE/Iiris Heikka
Artikel publicerad: 25.08.2020

Sonja Kailassaari jobbar som programledare på TV. Hon leder programmet Efter nio.

Sonja jobbar ihop med Mårten Svartström. Varje vecka besöker nya gäster studion. Det talas oftast svenska men allting textas till finska. Efter nio har funnits redan i 6 år. Den 24 augusti sändes höstens första program på TV.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Vi är ett litet team som jobbar tillsammans. Vi har jätteroligt när vi går igenom idéer och intressanta teman. Mårten och jag är programledare.

– Vi har en fantastisk hjälp av de andra i teamet. De som inte syns i TV bokar gäster, gör bakgrunds- forskning och sköter tekniken.

Är det svårt att hitta på idéer för programmen?

– Oftast är det lätt. Alla i vårt team kommer med idéer. Om en idé inte är bra så hjälps vi åt. För oss är det viktigt att alla gäster får vara sig själva. Efter nio är ett program med öppna frågor. Vi lyssnar på gästernas tankar. Det känns lätt för jag är nyfiken på livet. Jag älskar mitt jobb!

Hur väljer ni era gäster?

– En gäst behöver inte vara kändis. Jag älskar att vem som helst kan komma som gäst till vårt program. Alla människor har en historia att berätta. Tänk att programmet börjar på sitt sjunde år i höst! Det är inte många diskussionsprogram som hållit på så länge.

– Vi får olika mycket feedback. Vissa avsnitt engagerar publiken medan andra går förbi utan att någon kommenterar. De program som berör publiken eller känns personliga väcker fler reaktioner.

Var TV-jobb din barndomsdröm?

– Nej, inte alls. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra efter gymnasiet. Det var helt hemskt. Jag sökte in till teaterhögskolan några gånger eftersom jag tyckte mycket om att uppträda. Jag funderade också på att bli psykolog. Men av en slump blev jag ombedd att börja jobba med ett TV-program. Nu har jag gjort olika produktioner i över 20 år, bland annat magasinprogram, mode, sport, musik. Som programledare är man alltid sig själv, man döljer sig inte bakom en roll.

Nu har jag mitt drömjobb!

– Jag är en nyfiken person som hellre lyssnar än talar. Det är underbart att höra olika människors berättelser och att få lära sig av andras erfarenheter och kunskaper.

– Mårten och jag testar ofta själva nya saker på TV. Vi har till exempel skrivit studentprovet, tagit körkort och sprungit Cooper-test. Jag lärde mig gilla vinterbad när yoga-läraren Magnus Appelberg var gäst i programmet. Han berättade hur man ska andas för att klara av iskallt vatten.

Finns det någon som du drömmer om att intervjua?

– Jag skull väldigt gärna träffa författaren Eeva Kilpi, för jag älskar hennes böcker. Internationellt skulle jag jättegärna intervjua komikern Ricky Gervais.

Kan du berätta något om dig själv?

– Jag har en strävhårig dvärgtax som heter Elsa. Elsa är 5 år gammal. Hon är så älskad och lite bortskämd. Jag är helt tvåspråkig. Min pappa talar finska och min mamma svenska. Nu som vuxen talar jag finska i min familj och svenska på jobbet. Mina favoritmaträtter är makaronilåda och pasta. Och min favoritfärg är Waikiki Blue som är en blandning av blått och grönt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)