”Att spela är roligast”

Text: Matti Välimäki
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.04.2017

Shefki Kuqi har haft en fin karriär både som fotbollsproffs och i Finlands landslag. Nu jobbar han som tränare för Inter i Åbo.

Enligt Kuqi blir det en intressant säsong i fotbollsligan som nyligen har kört igång.

Vilket är mera givande, att spela eller att träna fotboll?

– Att spela är det roligaste som finns. Du kan spela, öva dig, hålla dig i form och någon betalar dessutom lön för det. Men det är också givande att jobba som tränare. Men då ingår så mycket tänkande, planerande och ordnande att det ibland blir stressigt.

Vilka klubbar i Tipsligan är förhandsfavoriter?

– Det kan jag inte säga. Många klubbar skaffar ännu nya spelare. Det är svårt att säga hur hårda de olika lagen blir.

– Det har gjort gott åt Tipsligan att också andra klubbar än HJK har vunnit de senaste åren. I fjol vann IFK Mariehamn och före det SJK från Seinäjoki. Det finns bra fotbollsgäng också på små orter.

Vad behövs för att standarden på fotbollen och Finlands fotbollslandslag ska stiga?

– Träningen borde utvecklas. Särskilt juniorerna borde få fler och bättre tränare.

Det finns många spelare med invandrarbakgrund i landslaget. Varför har invandrare klarat sig så bra inom fotbollen i Finland?

– Många av dem älskar verkligen fotboll. De har en stark drivkraft att lyckas så de tränar väldigt mycket. De unga kan spela fotboll från morgon till kväll.

– Många unga eller deras föräldrar kommer från länder där fotbollen är en stor och viktig sport. Det inspirerar de unga att träna.

Ofta sägs det att fotbollen förenar människor. Håller du med?

– Ja absolut. När jag spelade i England kunde det finnas spelare från 20 olika länder i omklädningsrummet. Vi förstod inte alltid varandras språk. Men när vi spelade förstod vi alla varandra. Fotboll är ett gemensamt språk.

Många kommer ihåg dig som spelare i England. Vill du någon gång jobba som tränare i England?

– Ja, det är mitt mål. England har en väldigt fin fotbollskultur. Där respekterar man fotbollen. Människor hejar helhjärtat på lagen, men man kritiserar också hårt. Men jag tycker det är fint när fotbollen väcker starka känslor.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)