Auri Kananen städar smutsiga hem gratis

Text: Anni Reilä
Foto: Auri Kananen
Artikel publicerad: 26.04.2023

Auri Kananen är en professionell städare som älskar smuts och städning. Hon lägger upp städvideor på Tiktok, Youtube, Facebook och Instagram. I videorna städar hon stökiga hem gratis.

Vad gjorde du före det här jobbet och hur kom du på idén att filma videor för sociala medier?

– Efter grundskolan pluggade jag städning. Först arbetade jag som städare. Senare blev jag chef på ett städföretag. Det var då jag började göra städvideor för sociala medier.

– Sedan fick jag ett meddelande via sociala medierna från en kvinna som bad mig om hjälp med städning. Jag städade hennes hem och filmade en video av städningen. Efter det har många andra bett mig om hjälp med städning.

– Jag började göra videor för att jag ville visa hela världen att jag är den bästa städaren. Jag vill också visa att städning är roligt.

Du städar alltid gratis. Hur är det möjligt?

– Jag har sponsorer. Jag får till exempel betalt av en del företag som tillverkar rengöringsmedel när jag använder deras produkter. Jag får också inkomster från annonsörer på Youtube och Facebook. Ibland försöker människor betala för mitt städarbete, men jag tar inte emot pengar från dem.

Det finns säkert många som önskar sig gratis städning hemma. Hur väljer du vems hem du städar?

– Jag önskar att ännu fler människor skulle be mig om städhjälp. Ofta blir jag ombedd att städa hem som inte är tillräckligt smutsiga. Jag går till de hem där det är allra smutsigast.

– Många som behöver hjälp tror att jag inte har tid att hjälpa dem. Men jag gör videor och ger intervjuer just för att kunna hitta fler smutsiga hem som jag får städa.

Videorna visar mycket röriga hem. Hur kommer det sig att somliga hem är i så dåligt skick?

– Ofta handlar det om psykisk ohälsa, att människor mår väldigt dåligt. Personen kan också ha upplevt något trauma, till exempel en nära människas död. Vissa människor har också fysiska sjukdomar som gör att hemmet lättare blir ostädat.

– Bostäder kan bli smutsiga igen, men det oroar jag mig inte för. Om det är svårt att hålla hemmet rent kan jag mycket väl gå dit och städa på nytt. Viktigast för mig är den härliga smutsen!

Känns ditt jobb någonsin tungt?

– Ibland har jag till exempel ingen lust att redigera videor för sociala medier. Men allt arbete känns tungt ibland. Det är också svårt att välja vad allt man ska gå med i. Det finns så många alternativ.

Du är en slags kändis. Känner folk igen dig på gatan?

– Ja, det gör de och många kommer fram till mig för att prata. Det känns lite som när man stöter på en bekant människa och byter några ord.

Hurdan feedback, alltså reaktioner får du från dina följare?

– För det mesta får jag positiv feedback. Men en del personer säger att jag inte är till nytta för människor genom att städa upp för dem. Ibland får jag också höra att jag har lämnat någon fläck ostädad.

– Somliga människor vill bli av med sitt eget illamående genom att skriva elaka saker om andra webben. Jag tar inte illa upp för det.

Kan vem som helst lära sig att älska städning?

– Ja, det kan man. När man är bra på något så gillar man det också. Det går att lära sig att städa och det gäller att förhålla sig till städning på ett nytt sätt.

Vad drömmer du om?

– Jag lever min dröm just nu, men jag är förstås alltid på jakt efter ännu smutsigare bostäder.

Vem?

Auri Kananen
Ålder: 30 år
Bostadsort: Tammerfors
Födelseort: Tammerfors
Familj: Mamma, pappa, bror och mommo
Yrke: Städar på sociala medier
Hobbyer: motion, löpning, att umgås med kompisar
Favoritmat: jordnötssmör
Viktigt för mig i livet: att må bra

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)