Australiska djur får hjälp ända från Finland

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala, Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.01.2020

Flera miljoner djur har dött i markbränderna i Australien. Det finns också många skadade djur. Frivilliga människor i hela världen vill hjälpa djuren.

De stora markbränderna i Australien har fortsatt ända sedan september. Stora områden med skog och annan natur har förstörts. Elden har tagit livet av miljoner djur. Det finns också väldigt många skadade djur.

Australiens natur är unik

I Australien lever många djur som inte finns någon annanstans i världen. Koalan är ett sådant djur. Koalan är Australiens nationaldjur. Över tusen koalor har dött i bränderna. Över hälften av de områden där koalorna lever har förstörts i bränderna.

Förutom koalor har också kängurur, pungråttor, myrpiggsvin och fladdermöss som kallas flyghundar lidit av bränderna. Dessutom har hundratals tusen fåglar dött eller skadats.

Skadade djur får hjälp

Det finns många djursjukhus och hjälpcenter som hjälper vilda djur i Australien. Djur som skadats i bränderna får vård. Sjukhusen och hjälpcentren får hjälp av många frivilliga.

Det är ändå ofta brist på olika tillbehör. Därför har frivilliga börjat göra handarbeten för att hjälpa djuren.

Till en början var det frivilliga i Australien som sydde sovpåsar, stickade täcken och virkade fågelbon.

Men det behövdes ännu mera hjälp. Via en australisk Facebook-grupp spred sig informationen till många andra länder. Den australiska Facebook-gruppen heter ARCG, alltså Animal Rescue Craft Guild. Det betyder en handarbetsgrupp som hjälper djur.

Sydda sovpåsar för känguruungar.

Finland fick egen FB-grupp

Det skapades sedan egna Facebook-grupper i många länder. I Finland var det Mira Hämäläinen från Lemis i södra Karelen som startade en grupp.

– Jag är med i många internationella grupper och så upptäckte jag ARCG. Den gruppen blev samarbetspart med den finländska handarbetsgruppen. Det fanns ingen motsvarande grupp i Finland, därför startade jag en grupp, berättar hon.

På bara ett par veckor har Hämäläinens Facebook-grupp fått över 1 600 medlemmar på olika håll i Finland.

Anne Lehto virkar fågelbon av tjockt bomullsgarn. Till höger färdiga fågelbon.

Noggranna anvisningar

Anne Lehto och Sinikka Sankala hjälps åt att tillverka bon åt djur.

De använder återanvända tyger som material. De använder bomullstyg. När man syr åt djur ska man använda naturmaterial.

I Australien behövs det också stickade påsar och täcken och virkade fågelbon. Man kan använda garn av ull, bomull eller bambu.

Handarbetena måste tvättas och torkas innan de skickas vidare till Australien.

Handarbetena får inte dofta och det får inte finnas djurhår på dem. Djuren i Australien är rädda för lukt av andra djur. Om en påse eller ett bo till exempel luktar hund så kanske inte djuret vill sova där.

Man samlar alla donerade handarbeten i Villmanstrand och gör ett stort paket som skickas till Australien. De första handarbetena skickades till Australien i början av januari. Man kan ta emot handarbeten också senare.

– Vi vill att handarbetena görs noggrant utan brådska. Då blir de bra och kommer till användning, säger Mira Hämäläinen.

I slutet av januari fick vi veta att handarbetsgrupperna i Finland och andra länder har jobbat så flitigt att man just nu inte vill ta emot flera hjälppaket i Australien.

Skogsbränderna i Australien har också lugnat sig. Det har nämligen regnat mycket i Australien. Det brinner ändå fortfarande i nordöstra och södra Australien.

En koala som klarade sig undan bränderna. Koalan kallas Puck och han finns på Taronga Zoos sjukhus för vilda djur i Sydney.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)