Avkopplande yoga i fårhagen

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 28.08.2019

Man kan syssla med yoga också ute i naturen, till exempel i fårhagen.

I Masku på Kaituri gård ska ett pass fåryoga just börja. Yogainstruktören Karoliina Laakso kommer från andelslaget Onnenjuuri. Hon berättar att det kallas fåryoga när man gör yogarörelser i en hage där det finns får.

– I yogan är det viktigt att bli tyst och att slappna av. Det här lyckas bra i naturen nära lugna djur, förklarar Karoliina.

– Det är också tillåtet att klia fåren lite när de kommer nära, säger hon.

Vår grupp flyttar sig till en äng där det växer mycket färskt gräs. Bakom stängslet står en grupp får och tittar intresserat på oss.

Fåret Iso är modigast

Alla deltagare börjar med att sätta sig på marken på sin yogamatta. Efter det öppnar gårdens husmor Marjukka Kulmala porten. Nu kommer fåren in genom porten till betet där vi sitter.

Vi börjar göra lugna yogarörelser som instruktören visar oss. Vi gör olika böjningar och tänjningar. Fåren börjar för sin del beta av gräset.

Men snart har fåren kommit riktigt nära. Jag får möjlighet att klia ett får som kallas Iso (den stora).

Marjukka berättar att Iso är ett får som tycker om att umgås. Hon brukar därför kalla henne för kundservicechefen.

– Iso är vanligen den som allra först kommer fram till människorna. Hon visar de andra fåren hur man kan göra.

Avkopplande och överraskande

Yogalektionen på fårbetet går överraskande fort. Det är en fin upplevelse. Också Miia Liesegang och Taina Tallala som har sysslat mycket med yoga är nöjda med lektionen.

– Först var jag lite rädd för fåren. Det är länge sedan jag rörde vid ett får senast. Det var när jag var barn. Men ganska snart märkte jag att de här fåren ju är mycket avslappnade typer, säger Miia.

– Får är milda djur. Men de bjuder också på överraskningar. Man kan inte vara helt säker på vad som händer under en yogalektion, säget Taina.

Vi märker i alla fall en sak. Medan vi har talat har det plötsligt kommit en hög med fårkulor på Miias yogamatta. Miia Liesegang blir ändå inte arg över fårkackan. Hon bara skrattar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)